2014: Kronika udalostí v piešťanskom regióne – 1. časť

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2015, 09:57
  • Autor:vd/jk

Rok 2014 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

Január



Z Piešťan odišlo 441 obyvateľov.

Za predošlých 365 dní pribudlo v meste 251 obyvateľov, zomrelo 293 ľudí a prisťahovalo sa sem 355 nových občanov. Z Piešťan odišlo 441 obyvateľov. K 1. januáru 2014 radnica evidovala celkovo 28 797 obyvateľov mesta. Z toho je 13 436 mužov a 15 334 žien. Na sídlisku Adam Trajan má svoje bydlisko 5370 obyvateľov a v mestskej časti Kocurice 274 ľudí. Manželstvo v Piešťanoch uzavrelo 184 snúbencov, z toho bolo 19 cudzincov.

Zosunul sa svah na Červenej veži.
Na Červenej veži sa 7. januára odtrhol svah. Vzal so sebou stromy, zahatal príjazdovú cestu. Hrozilo, že zem, ktorá sa pohla, vezme so sebou aj rodinný dom. Zosunutie svahu spôsobila kombinácia podzemnej a zrážkovej vody, prípadne vody z bazénov alebo žúmp. Jedným z prvých opatrení bolo preto drenážovanie terénu a odvedenie prebytočnej vody do Váhu. Ministerstvo vyhlásilo mimoriadnu udalosť. Všetky zložky civilnej ochrany boli na mieste do pol hodiny. Začala sa budovať nová prístupová cesta. Banke odsúhlasili štátnu dotáciu.

Prvým bábätkom je Santiago Bihári.

Piešťany si na prvého občana počkali päť januárových dní. Mamičke Patrícii Biháriovej sa narodil syn Santiago. Prvého Piešťanca roku 2014 privítal primátor mesta Remo Cicutto, a to darčekom – vkladnou knižkou so sumou dvesto eur.

Prezident vyznamenal riaditeľa NÚRCH.
Prezident SR Ivan Gašparovič udelil pri príležitosti 21. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky Rad Ľudovíta Štúra II. triedy riaditeľovi NÚRCH Jozefovi Rovenskému z Piešťan.

Fico poslal milión eur na hokejovú halu.

Predseda vlády Robert Fico poskytol milión eur na výstavbu tréningovej haly Národného hokejového centra v Piešťanoch. Mesto musí halu postaviť do konca roka 2015.

Petícia za odvolanie vedenia Služieb mesta Piešťany.
Petícia Piešťancov za zníženie prenájmu pohrebnej miestnosti z mája roku 2013 mala dozvuky aj na januárovom zasadaní mestského parlamentu. Poslanci sa zaoberali návrhom na riešenie ďalšej petície za odvolanie riaditeľa Služieb mesta Piešťany a manažérky strediska pietnych služieb. K ich odvolaniu nedošlo, čo predseda petičného výboru Vladimír Šišovský pokladal za aroganciu moci.

Ilustr. foto

Obce žiadali o pontónový most.
Piešťany a okolité obce sa začali pripravovať na uzávierku Krajinského mosta v dôsledku jeho rekonštrukcie. Obce i mesto žiadali kraj o pontónový most. Ani s podporou širokej verejnosti, ktorá bola pobúrená plánovaným zastavením premávky, neuspeli. Oprava za viac ako 200-tisíc eur nezahŕňala riešenie najväčšej bolesti mosta – statiku.

Február



Zničené pneumatiky – frajerina či vyčíňanie vandalov?

Desiatky obyvateľov najväčšieho piešťanského sídliska si 1. februára našli na vozidlách prerezané pneumatiky. Ľudia poukazovali na to, že možno niekomu praskli nervy a nedostatok parkovacích miest ktosi vyriešil po svojom.

Firma z Piešťan dostane 315-tisíc eur.

Recyklačný fond podporí päť projektov zberu a zhodnocovania odpadov sumou 494 720 eur. Najviac – 315 560 eur – dostane spoločnosť CARS IQ. Piešťany na projekt „Doplnenie technológie na spracovanie starých vozidiel“.

Na modernizáciu služieb samosprávy získali 740-tisíc.
Ministerstvo financií schválilo mestu Piešťany žiadosť o nenávratný finančný príspevok k projektu „e-Mesto Piešťany“. Projekt počíta s preinvestovaním sumy takmer 747-tisíc eur na modernizáciu elektronických služieb samosprávy.

Do Piešťan priviezli vodný svet, hľadali pozemok.

Do Piešťan priviezli vodný svet, hľadali pozemok.
Do Piešťan sa súkromný investor pokúša umiestniť nafukovací vodný detský svet. Family park by pozostával z najväčšej nafukovacej atrakcie v strednej Európe – štrnásťmetrovej veže so šmykľavkou, ktorá je dlhá 50 metrov. Investor sa pokúšal nájsť pozemok s veľkosťou asi tritisíc metrov štvorcových. Keďže mesto takouto plochou nedisponuje, objavil vhodné priestory v súkromnom sektore na Hlbokej ulici vedľa Bowling centra.

V odpadových vodách našli antidepresíva a analgetiká.
Tím z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity vykonal analýzu odpadových vôd na prítomnosť psychotropných látok v Piešťanoch. Zistili, že odpadová voda obsahuje zvýšené množstvá analgetika tramadol a tiež antidepresíva.

Na zápis prišli takmer tri stovky detí.
Základné školy v Piešťanoch privítali budúcich prvákov. Na zápis do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prišlo 260 detí, z toho predpokladaný odklad povinnej školskej dochádzky má mať 33 detí. Celkovo do škôl pribudne 227 detí.

Začala sa sanácia svahu.
Sanácia zosunutého svahu na Červenej veži sa začala. Ťažké mechanizmy nastúpili do terénu 20. februára. Svah, ktorý sa náhle zosunul 7. januára, je stále mokrý. Bager nakladajúci zeminu zapadol do hliny až do polovice pásov.

Otvorili tému plaveckého centra.
Mestské zastupiteľstvo sa okrem rekonštrukcie Krajinského mosta zaoberalo i ďalším veľkým projektom. Nezávislý poslanec Jozef Malík počas februárového rokovania otvoril znovu tému plaveckého centra v Piešťanoch.

Marec



Na Krajinský most odklepli pol milióna eur.

Vláda odsúhlasila na Krajinský most mimoriadnu dotáciu vo výške 500-tisíc eur. Primátora Piešťan Rema Cicutta navštívil podpredseda vlády Ľubomír Vážny, venovali sa aj riešeniu južného obchvatu.

Sklady ovocia a zeleniny likvidujú buldozérom.

Na pozemku oproti sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch začali búrať bývalé sklady ovocia a zeleniny. Na kraji jej celistvého pozemku má vyrásť Broskyňová ulica.

Na Juhu vybudujú parkovacie miesta.
Nedostatok parkovacích miest trápi aj sídlisko Juh. V časti Bratislavskej cesty a v krátkom úseku Gaštanovej ulice začali stavebné práce, ktorých výsledkom budú nové parkovacie miesta.

18 000 ušetrených eur použijú na opravu komunikácií.
Mimoriadne teplá zima dopomohla Službám mesta Piešťany ušetriť 18-tisíc eur. Z 540 ton posypového materiálu – kamennej drte – na údržbu komunikácií minuli len sedem ton. Za ušetrené peniaze chcú kúpiť traktor a nakladač.

Ilustr. foto

Diaľničné známky na Lúku zadarmo.
Počas rekonštrukcie Krajinského mosta v Piešťanoch, ktorá bola naplánovaná na júl a august, mohli vodiči využívať obchádzkovú trasu po diaľnici D1 medzi križovatkami Lúka a Horná Streda bezplatne. Ministerstvo dopravy súhlasilo s dočasným vyňatím úseku diaľnice z povinnosti platby prostredníctvom diaľničnej nálepky. Primátorovi Piešťan Removi Cicuttovi to listom oznámil Michal Halabica z ministerstva dopravy.

POMÔŽTE ZACHRÁNIŤ OTCA RODINY SO ŠTYRMI DEŤMI!

Piešťanský týždeň odštartoval charitatívnu akciu na záchranu onkologicky chorého otca štyroch detí, Martina Pavlíka. Na Slovensku už absolvoval operáciu aj silnú rádioterapiu, ktorú mohol zopakovať až o osemnásť mesiacov. Čo bude dovtedy? Rodina sa zomkla a prosila o pomoc dobrých ľudí, ktorí mali pomôcť zaplatiť drahú liečbu v zámorí. Hlásili sa z celého sveta. Na konto pribudlo tridsaťtisíc eur.

Kiska potvrdil svoje víťazstvo z prvého kola.

Andrej Kiska (nezávislý) dostal v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 29. marca, o 400-tisíc hlasov viac ako jeho konkurent Robert Fico (Smer-SD). Nový prezident v Piešťanskom okrese získal ešte väčší percentuálny podiel, než bol celoslovenský priemer.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1-2, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián