Blog Petra Remiša: Zlatonosná sliepka

  • Blogy / Blogy
  • 30. decembra 2014, 10:10
  • Autor:Peter Remiš

Kde bolo – tam bolo, bol raz jeden domček, pri domčeku dvorček a na ňom sa pásli sliepky. Raz za čas vybehol z domčeku chlapec, jednu sliepočku chytil za pačesy, podrezal jej kuchynským nožom krk a vhodil do vedra s horúcou vodou, aby sa ľahšie šklbala.

Napriek tomuto brutálnemu úvodu sa priznávam, že ten chlapec som bol ja. Mohol som mať vtedy niečo okolo desať rokov a tie sliepky som musel kántriť, aby sme mali niečo na nedeľný obed. Vtedy ešte neboli na každom rohu nákupné centrá plné čínskych kureniec a obávam sa, že v Číne neboli kurence vôbec, lebo ich hladné Maove deti všetky pojedli.
Raz, keď som pitval tú sliepku, v žalúdku som našiel zlaté zrnko. Nevymýšľam si, čestné pionierske. Možno si kladiete otázku, ako som vedel, že ide o drahý kov, ale ja som dodnes presvedčený, že to nebola mosadz ani meď, ale čisté zlato. Najviac ma fascinovala záhada, ako sa dostalo do žalúdka. Vyzobala ho sliepka zo štrku alebo bolo primiešané do jačmeňa? Padol niekomu na zem zlatý prívesok a žalúdočná kyselina ho rozleptala na malý nuget? 
Na tieto otázky som nikdy nedostal odpoveď a nič podobné som odvtedy v žalúdku nenašiel. (Nemusím ale zdôrazňovať, že som vtedy dôkladne prečesal hrabľami celý dvor.) Jediné nájdené zlaté zrnko som si teda niekam odložil a neskôr zapatrošil.
Nedávno, keď som sa zatúlal do zlatokopeckej oblasti v Južnej Amerike, som si znovu spomenul na tú príhodu a povedal som ju kamarátovi. Pobavila ho: „Možno to bola zlatonosná sliepka. Nemal si ju zabíjať, znášala by ti zlaté vajíčka.“
Priznám sa, že toto mi nikdy nenapadlo. Čím dlhšie nad tým ale rozmýšľam, tým sa mi tá verzia zdá pravdepodobnejšia. Keby to len človek vtedy tušil! Už som mohol byť úplne inde a popíjať kokosové mlieko na Bahamách.
Myslím si, že podobné situácie sa nestávajú často, ale raz za čas sa predsa len dejú. Občas vám osud postaví do cesty zlatonosnú sliepku, ktorá vám môže zniesť to, po čo v živote veľmi túžite, alebo čo vás posunie ďalej. Musíte byť stále v strehu. Keďže „zlatonosná sliepka“ vyzerá ako každá iná, ľahko ju môžete prehliadnuť a hodiť na pekáč. 
Pointa je v tom mať neustále oči na stopkách. Keď to príde, musíte byť pripravený. Ale pozor! Zlatonosná sliepka nemusí mať vôbec podobu vtáka. Môže vyzerať ako človek, nová pracovná príležitosť, ale riskantne vyzerajúci podnikateľský zámer. 
Prajem vám milí priatelia, aby ste v novom roku neprepásli svoju šancu. Bez ohľadu na to, či bude mať podobu sliepky alebo nejakej milej osôbky, ktorej srdce vám rozžiari život.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek