Výlet do histórie vianočných darčekov – od bábiky po notebook

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2014, 10:56
  • Autor:Alžbeta Čelešová

To, ako sa počas jednotlivých obdobiach menil svet okolo nás, do veľkej miery ovplyvnilo naše ideály a predstavy o živote. Dostupnosť, životné podmienky a hlavne priority ľudí zapríčinili, že niekoľko generácií ovplyvňovali trendy a predstavy, ktoré sa prejavovali počas vianočných nákupov vo výbere najlepšieho daru pre našich najbližších.

Pre dievča bábika, pre chlapca auto
Bábika ako najlepšia priateľka pre dievča a auto ako ideálna hračka pre chlapca sa spoločnosťou nesie nejedno storočie. Klasická bábika datuje svoj vznik ešte v starom Egypte a Grécku, keď sa vyrábali z hliny a mala podobizeň dospelej osoby. Od tých čias prešla osobnou premenou, preto nečudo, že má významné postavenie v každej generácii detí. Jej moderná podobizeň – Barbie – sa dokonca stala symbolom pre celú generáciu dievčat. Často sa spája s motivujúcimi predstavami o živote a mottami ako – Všetko je možné.

Generácia 70. až 80. rokov minulého storočia

Generácia našich rodičov či prarodičov bola zaujímavým obdobím. „Vianoce boli pre každého významné,“ prezradil nám Miroslav Meluš, ktorý sa narodil v päťdesiatych rokoch. V kurze boli drevené hračky, knihy či platne. Deti a mládež túžili po výdobytkoch doby. „Ja som si prial knihy. Vážil som si diela slovenského rozprávkara Dobšinského, ktoré som si napokon našiel i pod stromčekom. Obľúbené v tých časoch boli i gramoplatne, ja som mal rád tú od skupiny Modus,“ zaspomínal si M. Meluš. Sušené ovocie ako ozdoby na stromčeku vystriedali kolekcie a salónky. „Vianoce boli pre nás časom pokoja v ťažkých časoch,“ poznamenal M. Meluš.

Revolučné Vianoce

Deväťdesiate roky boli obdobím takzvaného rýchleho rozvoja, čo sa týkalo prístupnosti surovín a potravín. Vyrábali sa modernejšie hračky. Pre deti boli prístupné vlakové súpravy, modernejšie bábiky, komplikovanejšie hračky a moderné náučné knižky.
„Veľkým hitom už počas mojej mladosti v osemdesiatych rokov boli rifle, ktoré neboli prístupné pre všetkých, ale boli skvelým vianočným darčekom. Populárne boli moderné kazetové prehrávače, taktiež i kozmetické balíčky zažívali svoj boom,“ vrátila sa do minulosti Piešťanka Dana Čelešová.

Bábika – klasický darček pre dievča.
     
Milénium a moderné Vianoce
Po roku 2000 sa všetky doterajšie ideály a predstavy o dokonalom vianočnom darčeku prehĺbili. Veľký rozvoj nastal najmä v elektronike. Pod stromčekoch sa čoraz viac objavovali walkmany, diskmany, mp3 prehrávače a ipody. Technický pokrok sa rozbehol do takej miery, že medzi darčekmi majú svoje miesto notebooky, tablety a iphone – moderné výdobytky doby, ktoré sa už niekoľko rokov tešia veľkej popularite.
Svoje miesto si medzi športovým využitím svojho času našla i kolobežka, neskôr ju vystriedali kolieskové korčule, ktoré si svoj trend držia stále. Vo veľkej miere sa zdokonalili i hračky pre chlapcov – vlakové súpravy, autá, ale i plejáda takzvaných didaktických, náučných hračiek.
Vianočné trendy v nakupovaní sa za svoj čas zmenili. Jedna vec však ostala rovnaká, a to záujem a snaha potešiť najbližších počas prichádzajúcich radostných sviatkov.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 16. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika