Lúčnica chce oživiť Dom umenia Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. decembra 2014, 10:15
  • Autor:sita

Vedenie umeleckého súboru Lúčnica plánuje oživiť a obnoviť Dom umenia v Piešťanoch. Lúčnica získala od 1. januára 2014 novú organizačnú zložku – Dom umenia v Piešťanoch a podľa predbežnej dohody ho má prevádzkovať zatiaľ štyri roky, uviedol riaditeľ súboru Marián Turner. Šéf Lúčnice verí, že Dom umenia, ktorý je dielom architekta Ferdinanda Milučkého a v minulosti bol aj súčasťou Slovenskej filharmónie, sa im podarí nielen naplniť zaujímavým programom, ale aj opraviť. Vidí v ňom totiž veľký potenciál.

Lúčnica chce do kúpeľného mesta známeho po celom svete priniesť široké spektrum kultúrnych podujatí od folklóru cez klasickú hudbu až po divadlo či tanec. Uvažuje o iniciovaní nového festivalu. V roku 2015 tu opätovne vystúpi tanečný súbor i spevácky zbor Lúčnice, aj ich orchester so speváckou skupinou. Popritom v Dome umenia privítajú tradičných hostí, medzi ktorých už pravidelne patria Radošinské naivné divadlo, populárni speváci, detské súbory, balet či opera. V súčasnosti možno v Dome umenia vidieť stálu výstavu obrazov Alojza Majerníka a do 28. januára sú tu vystavené práce žiakov výtvarného odboru Základnej umeleckej školy Piešťany.

Pod celkový rozpočet Lúčnice prešiel v tomto roku aj rozpočet Domu umenia v Piešťanoch, ktorý predtým patril pod Národné osvetové centrum. "Po pripojení mali tvoriť spojené rozpočty Lúčnice a Domu umenia Piešťany sumu 930 161 eur – z toho 684 766 eur pre Lúčnicu a 245 395 eur pre Dom umenia. Na rok 2015 je však nový rozpočet Lúčnice, ktorá je jednou z 29 príspevkových organizácií ministerstva kultúry, o niečo znížený, a to na 902 256 eur," informoval Marián Turner.

Lúčnica v lete budúceho roka pripravuje ďalšie vystúpenia s novým programom s kapelou IMT Smile. V pláne je jeho uvedenie pod holým nebom, vo veľkých amfiteátroch. Spoločný program súboru a známej skupiny po prvý raz videlo publikum 13., 14. a 15. decembra v Bratislave a dnes a v piatok sa predstaví i v košickej Steel Arene. Spevácky zbor poteší svojich priaznivcov v novom roku novými dielami v programe Slovenská pieseň v čase, ale aj klasickými úpravami ľudových piesní. Samostatné vystúpenia chystá i ľudová hudba Lúčnice so speváckou skupinou. Viac o Lúčnici, jej súboroch a programe možno nájsť na webstránke http://www.lucnica.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina