Vianočné inšpirácie pre šikovné aj menej zdatné gazdinky
Vianočné sviatky sa pomaly blížia. Asi len málokto si ich vie predstaviť bez tradičných jedál – kapra, zemiakového šalátu, kapustnice, makových šúľancov či bez chutných, medom, škoricou i klinčekmi voňajúcich medovníčkov. Ak ešte nemáte vybraté recepty, nechajte sa inšpirovať tými, ktoré sme pre vás pripravili my. Sú odskúšané a dobré. Ale ak vám náhodou niečo nevyjde, nezúfajte. Keď bude na Vianoce kapor načierno, mama namäkko a otec namol, vlastne je všetko v najlepšom poriadku. A keď vonku nebude snehu, môžete sa doma ohadzovať aj tvrdými medovníkmi.
Chutné medovníčky
Suroviny: 650 g hladkej múky, 150 g medu, 250 g práškového cukru, 50 g masla, 3 celé vajcia, 1 žĺtok, 1 lyžicu perníkového prášku, 2 kávové lyžičky sódy bicarbony, 4-5 lyžíc mlieka, pomletú škoricu, klinčeky, troška rumu
Postup: Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi štyri milimetre. Medovníčky vykrajujeme formičkami a ozdobíme vlašským orechom, lieskovcom alebo mandľou. Vrch potrieme žĺtkom. Poukladáme na vymastený plech a pečieme asi pri 180 stupňoch Celzia.
Medovníčky ako od babičky.