Téma týždňa: Vianočné inšpirácie pre šikovné aj menej zdatné gazdinky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. decembra 2014, 09:45
  • Autor:Viera Dusíková

Vianočné sviatky sa pomaly blížia. Asi len málokto si ich vie predstaviť bez tradičných jedál – kapra, zemiakového šalátu, kapustnice, makových šúľancov či bez chutných, medom, škoricou i klinčekmi voňajúcich medovníčkov. Ak ešte nemáte vybraté recepty, nechajte sa inšpirovať tými, ktoré sme pre vás pripravili my. Sú odskúšané a dobré. Ale ak vám náhodou niečo nevyjde, nezúfajte. Keď bude na Vianoce kapor načierno, mama namäkko a otec namol, vlastne je všetko v najlepšom poriadku. A keď vonku nebude snehu, môžete sa doma ohadzovať aj tvrdými medovníkmi.

Vianočný kapor na bylinkách

Suroviny:
1000 g kapra alebo inej ryby, olivový olej, čerstvé alebo sušené bylinky: bazalka, tymian, rozmarín, kapucínka, citrón

Postup:
Kapra alebo inú rybu nakrájame na podkovičky hrubé asi tri centimetre. Pripravíme si bylinkovú zmes. Najlepšia je z čerstvých rastliniek, ale môžu byť aj sušené. Lístočky rozmarínu, bazalky, tymianu a ak máme, aj kapucínky vložíme do mažiara, premiešame, podrvíme ich a pridáme dve lyžičky olivového oleja, štvrť lyžičky soli a šťavu z citróna. Všetko dôkladne premiešame a týmto nálevom potrime kúsky ryby. Odložíme na chladné miesto asi na dve, tri hodiny. Potom jednotlivé kúsky ryby prudko opražíme v rozpálenom oleji, vyberieme a aby získal pokrm peknú farbu, ešte podkovičky poukladáme na plech a pár minút prudko zapečieme v rúre rozohriatej na 250 stupňov Celzia. Takto pripraveného kapra podávame so zemiakovým šalátom, varenými zemiakmi, kroketami, americkými zemiakmi či opečenou bagetou na bylinkách. Pred jedlom si rybu môžeme ešte trošku pokvapkať citrónovou šťavou.

Článok je súčasťou "Témy týždňa", v ktorej sa venujeme vianočným receptom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 6. novembra. Tento deň je Medzinárodným dňom ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu.…
  • 06.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Najlepším miestom pre život v regióne je v obci Trebatice. Vyplýva to z porovnania podľa aplikácie MuMAP Najvyššieho kontrolného úradu…
  • 06.11.2025, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je streda 5. novembra . Tento deň je Svetovým dňom behu. Meniny má dnes Imrich.
  • 05.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 6. novembra 2025
Meniny má Renáta, zajtra René