Rakovina vzala otca štyrom deťom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. decembra 2014, 08:12
  • Autor:Viera Dusíková

Ľudia z takmer 60 krajín sveta zdieľali našu výzvu na zbierku, ktorá mala pomôcť v záchrane otca mladej piešťanskej rodiny, Martina Pavlíka (36). Náš článok z marca tohto roku spustil lavínu, ktorá sa nabaľovala dobrými ľuďmi, ktorí rodine posielali peniaze na zahraničnú liečbu. Martin bojoval s časom. Bolo to zlé a on skonal už v septembri. Manželka Barbora (34) zostala so štyrmi deťmi – Lukášom (6,5), Barborou (3,5) a ročnými dvojčatami Martinom a Tomášom – sama.

► Ako sa máte v súčasnosti? Dá sa to zvládnuť bez Martina? Kto vám pomáha s deťmi?

Veľa ľudí sa ma pýta, ako sa mám, a ja vždy odpoviem s úsmevom, že dobre. Inak to ani nejde. Život ide ďalej a ja tu musím byť pre deti, ktoré ma potrebujú. Bez Martina je to veľmi ťažké, ale mám okolo seba ľudí, ktorí mi pomáhajú, hlavne rodina a kamarátky.

► V ktorých okamihoch vám manžel chýba najviac?

Najviac mi chýba, keď som sama so štyrmi deťmi a každé chce niečo iné a nestíham to všetko spraviť. Vtedy si uvedomím, že sme tu mali byť na nich dvaja a som sama.

S Martinom bolo aj more belasejšie.

► Ste typom veselej osôbky, ale určite sa stále nájdu chvíle, keď vypustíte ventil, poplačete si, možno aj obviníte osud z nepriazne…

S tým osudom máte pravdu. Keď mi je najťažšie, hnevám sa na celý svet, prečo práve ja musím toto všetko prežívať. Mali sme krásne manželstvo a veľa plánov do budúcnosti. Dokonca sme si už aj plánovali, čo budeme robiť na staré kolená. Bohužiaľ, behom jedného roka sa všetko zmenilo.

► Váš manžel veril vo vyliečenie, vy tiež. Keby mu vtedy naša legislatíva v zdravotníctve nebránila v liečbe kmeňovými bunkami, mohol mať šancu?

Toto je veľmi ťažká otázka a odpoveď na ňu neviem. Ale myslím si, že každý z nás má ten osud určený a všetko sa deje pre niečo. Takto to asi celé malo byť a mne neostáva nič iné, iba to prijať.

► Rakovina zasiahla do života vašej rodiny tým najkrutejším spôsobom, vzala vám milujúceho manžela a otca štyroch detí. Čo vám ale nevzala?

Optimizmus. Napriek tomu, čo sa nám stalo, som vďačná za to, že mám krásne zdravé detičky, ktoré mi každý deň dávajú kopec energie. Verím, že to všetko bez problémov zvládneme.

Táto fotka spustila lavínu, ľudia z celého sveta podporovali chorého živiteľa rodiny.
 

► Na účet, ktorý ste zriadili pre potreby liečby Martina, prišli tisíce eur. Aká bola výsledná suma? Prichádzajú ešte?

Peniaze už neprichádzajú, po manželovej smrti bol účet zablokovaný. Výsledná suma bola niečo okolo tridsaťtisíc eur. Ešte počas jeho života sme časť peňazí minuli na rôzne preparáty a vitamíny. Byť chorý je dnes drahé.

Viac sa dočítate v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 16. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína