Hokejista M. Žitňanský: Dúfam, že ma poľská liga posunie v kariére

  • Hokej / Šport
  • 10. decembra 2014, 09:44
  • Autor:T. Horký

Z piešťanského hokejového ročníka 1993 je jedným z mála, ktorý vydržal a hokeju sa venuje aj naďalej. Reč je o Martinovi Žitňanskom, ktorý v súčasnosti pôsobí v poľskej najvyššej súťaži v tíme HC GKS Katowice. Piešťanský rodák, ktorý pochádza zo známej športovej rodiny, nám v exkluzívnom rozhovore prezradil, ako to v poľskom hokeji chodí.

► Ako vzniklo vaše pôsobenie v tíme HC GKS Katowice?
Ozval sa mi tréner Slavomír Chlebec, či by som mal záujem ísť hrať do Katowíc. Po viacerých telefonátoch, kde mi zhruba ozrejmil podmienky, som nakoniec ponuku prijal.

► Sezónu ste začali v prvoligových Topoľčanoch, kde sa vám celkom darilo. Prečo ste sa rozhodli ísť vyskúšať šťastie za hranice?

V Topoľčanoch som bol spokojný, dostal som tam šancu hrať za „áčko“ už minulú sezónu a zároveň som hral aj juniorskú extraligu. Na konci sezóny mi manažér povedal, že so mnou ráta aj pre ďalší ročník, za čo som bol vďačný. Ponuka z Poľska prišla nečakane, boli v nej lepšie podmienky ako v Topoľčanoch, tak som to šiel vyskúšať.

► Pre hokejového fanúšika v Piešťanoch je zrejme poľský hokej veľkou neznámou. Môžete nám priblížiť, ako funguje?
Poľská extraliga funguje podobne ako u nás. Čo sa týka tréningového cyklu, trénujeme dopoludnia, potom máme spoločný obed. Hracie dni máme ako slovenská extraliga, teda utorok, piatok a nedeľa. K súperom necestujeme ďaleko, pretože mužstvá, ktoré hrajú našu ligu, sú na skok. Keď mám chvíľu voľného času, pobehám nejaké nákupné centrá, dám si kávu alebo večeru a vrátim sa do bytu.

Piešťanský odchovanec si na nedostatok priestoru na ľade nemôže sťažovať.

► Dostanete sa z času na čas aj do Piešťan?
Najbližšie prídem na Vianoce. Teším sa, že budem s rodinou. Hlavne na maminu kapustnicu, takže dúfam, že ňou nebude šetriť (smiech). Potom sa dostanem domov zrejme až po sezóne, niekedy začiatkom marca.

► Vráťme sa k súťaži, v ktorej pôsobíte. Akú má kvalitu? Dá sa zrovnať so slovenskou prvou ligou či dokonca extraligou?

Podľa mňa je kvalitnejšia ako naša prvá liga. Porovnávať poľskú extraligu s našou však veľmi nechcem, pretože som slovenskú najvyššiu súťaž nehral.

► Do Poľska chodia skúšať šťastie viacerí hráči zo Slovenska či Česka, ktorí si to tam celkom chvália. Čím si myslíte, že je poľská liga atraktívna?
Každému hráčovi sedí iná súťaž. Čechom a Slovákom zrejme práve poľská. Tiež si myslím, že tu majú viac peňazí a možno aj lepšie podmienky ako doma. V Poľsku hrá veľa cudzincov, či už Kanaďanov, Američanov, Rusov, čo prináša do ligy spestrenie v podobe štýlu hry. Pre mňa je rýchlejšia a niekedy viac fyzicky náročná ako naša prvá liga. Istým spôsobom je pre mňa tiež atraktívnejšia a dúfam, že ma niekam posunie.

  

► Vravíte, že v Poľsku nemajú problémy s financiami. Zrejme ste si oproti Topoľčanom polepšili?
Pre mňa je to finančne o dosť lepšie, ako keby som zostal doma. Bol to aj jeden z dôvodov, prečo som odišiel.

► Nie je to tak dávno, čo sa koketovalo s tým, že by sa slovenské a poľské najvyššie súťaže spojili. Čo si o tomto projekte myslíte, bolo by to prospešné?
Počul som o tom, no bohvie, či k tomu niekedy príde. Prospešné by to možno aj bolo, no na druhej strane, načo sa s niekým spájať, keď slovenská extraliga má tiež svoju kvalitu. Skôr by sme sa mali snažiť ju ešte viac zlepšiť a poprípade aj rozšíriť o nejaké prvoligové mužstvá, ktoré by boli konkurencieschopné. Dôležitá je tiež podpora od štátu, ktorá je veľmi chabá, ale o tom vieme už dávno.

► Prejdime však k vášmu tímu. Katowice sú aktuálne na poslednom mieste tabuľky bez zisku jediného bodu. Čím je to zapríčinené?
Sme mladé mužstvo, chýbajú nám skúsenosti, ktoré majú ostatné tímy. Je nás tiež v kádri málo. Máme aj málo domácich hráčov a cudzincov môže hrať len osem. Ak by sme na zápas nastúpili so štyrmi formáciami a lepším brankárom, verím, že vieme uhrať lepšie výsledky a nedostávať stále „laty“.

M. Žitňanský je obrancom Katowíc.


► Ako ste spokojný so svojím vyťažením v zápase? Dostanete sa na presilovky i oslabenia?
Zatiaľ mám na konte gól a prihrávku, ale verím, že sa to zlepší. Čas na ľade mám aj na požičanie, keďže hráme na dve obrany, takže som na ľade vo všetkých situáciách.

► Okrem vás je v tíme Katowíc aj niekoľko ďalších Slovákov či Čechov. Držíte spoločnú federálnu partiu?

Ako hovoríte, držíme spolu, no, samozrejme, komunikujeme aj s ostatnými. Sme predsa jeden tím a aj partia je dobrá. Sme tam všetci skoro rovesníci, čiže o srandičky nie je núdza.

► V Poľsku, konkrétne v Nowom Targu, pôsobí ďalší Piešťanec Michal Imrich. Dal vám nejaké referencie, ako to tam funguje?
Pravdupovediac som nevedel, že tu Mišo pôsobí. Zistil som to, až keď som prišiel. Stretli sme sa, keď sme hrali u nich, a prehodili sme pár slov. Mrzí ma, že po zápase bol vysmiaty on a nie ja (smiech).

► Takže pocity po pár týždňoch sú zrejme pozitívne. Chceli by ste v Katowiciach pokračovať aj naďalej, či je ešte priskoro hovoriť?
Celkom sa mi tu páči. Katowice sú pekné mesto, ale aj dosť veľké v porovnaní s naším, kde každý každého pozná (smiech). O nejakom pokračovaní je priskoro hovoriť, sústredím sa hlavne na túto sezónu a po nej sa uvidí, kde zakotvím.

► Keby prišla ponuka vrátiť sa do Piešťan, váhali by ste?

Keď ponuka príde, určite ju prijmem, ale ťažko povedať, či sa tak stane.

► Ste narodený v roku 1993 a práve tento ročník bol posledný, ktorý nastupoval minulý rok za piešťanskú juniorku. Tá sa v tejto sezóne nedala dokopy a veľa hráčov z nej s hokejom skončilo. Čo vás primälo pokračovať naďalej?
Povedal som si, že keď hrám hokej od troch rokov, bola by hlúposť skončiť. Navyše som mal možnosť hrať ďalej aj po juniorke, čo niektorí nemali alebo nechceli. Samozrejme, aj naďalej ma hokej baví.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 9. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Svetozár, zajtra Gizela