Z celého sveta zozbierali 163 betlehemov

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 9. decembra 2014, 13:27
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Tradičný symbol Vianoc sa stal súčasťou výnimočnej zbierky. Manželia Gruskovci predstavili v Piešťanoch výstavu s názvom Betlehemy sveta 2. Slávnostne ju otvorili v piatok 5. decembra.

O hudobný sprievod sa postarali manželia Hlbockí s deťmi. Po úvode sa autor Jozef Gruska poďakoval pracovníkom Balneologického múzea za kvalitné nainštalovanie výstavy. „Príbeh, čo je v každom betleheme, treba vyrozprávať. Treba uložiť figúrky správnym spôsobom – niečo nižšie, niečo vyššie,“ opísal autor dôležitý význam ukladania a tiež skonštatoval, že je to veľmi náročná práca.
Manželia Viera a Jozef Gruskovci zbierajú betlehemy už viac ako štyridsať rokov. Za ten čas sa im podarilo zhromaždiť stovky figúrok zo sto šestdesiatichtroch krajín sveta. Špecifické je tiež využitie rôznych materiálov, ako je napríklad hlina, plast, porcelán, papier, drevo, textil, pečivo a iné. Nechýbajú ani miniatúry betlehemov – napríklad v orechovej škrupine či v čerešňovej kôstke. Výstavu si môžete pozrieť vo Vile dr. Lisku na Štefánikovej ulici do 8. februára 2015. Mimoriadne bude výstavná miestnosť otvorená aj počas víkendov, vždy od 13.00 do 16.00 h.

Unikátnej zbierke betlehemov sa budeme venovať aj vo vianočnom dvojčísle Piešťanského čísla, ktoré bude v predaji od 16. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián