Tréner PFK S. Petényi: Posledné miesto vystihuje reálny stav seniorského futbalu v Piešťanoch

  • Šport / Futbal
  • 3. decembra 2014, 17:40
  • Autor:T. Horký

V neľahkých časoch piešťanského futbalu sa nebál postaviť na lavičku A-mužstva PFK s cieľom zlepšiť postavenie tímu v západnej časti tretej ligy, kde Piešťanci skončili v minulej sezóne beznádejne poslední. Reč je o trénerovi Szilárdovi Petényim, pod ktorého vedením je PFK po jeseni opäť posledný, no vyhliadky pre jarnú časť sú jednoznačné – zachrániť sa.

► Po katastrofálnej minuloročnej sezóne, keď skončili Piešťany posledné, ste prebrali mužstvo a určite ste mali predsezónne očakávania lepšie. Po jeseni ste však opäť poslední. Akoby ste zhodnotili jesennú časť?

Tabuľkové postavenie mužstva a jeho účinkovanie je pre mňa veľkým sklamaním. Vystihuje reálny stav seniorského futbalu v Piešťanoch, jeho servis a záujem oň. Zároveň ma núti zamýšľať sa, či korešponduje úroveň súťaže s hráčskou kvalitou a ďalšími aspektmi, ktoré priamo vplývajú na výkonnostnú úroveň mužstva v danej súťaži.

► Sezóna nezačala zle, v prvom kole ste vyhrali nad Púchovom, no na toto víťazstvo sa vám nepodarilo nadviazať. Kde bola príčina?

Víťazstvo v Púchove bol výborný vstup do súťaže a veľkým povzbudením po predchádzajúcej neúspešnej sezóne, avšak kvalita ďalších súperov bola neporovnateľne lepšia, čo
sa aj prejavilo vo výsledkoch.

► Aj záver jesene ste odohrali celkom dobre. Zrejme budete chcieť na tieto výsledky na jar nadviazať a odlepiť sa z posledného miesta?

Herný prejav k záveru sezóny mal tendenciu sa vyvíjať k lepšiemu, na čom sa podieľali najmä príchody niektorých hráčov. Pottier, Kapor či Hrnčár zvýšili kvalitu herného výkonu mužstva. To sa prejavilo v zápasoch s Veľkými Ludincami, Palárikovom i v Nových Zámkoch a ani v ďalších stretnutiach sme nepôsobili ako „fackovací panák“.

Futbalisti Piešťan sú po jeseni na poslednom mieste tretej ligy – západ, myšlienky na záchranu však nie sú beznádejné.


► Hoci ste poslední, strata na súperov pred vami nie je až taká veľká. Myšlienky na záchranu v lige tak nie sú úplne beznádejné…

Súhlasím, že situácia nie je beznádejná, ale je nevyhnutné sa ňou vážne zaoberať. A to najmä v otázkach rekonštrukcie kádra, jeho financovania, sponzoringu klubu a ďalších úkonov, ktoré by viedli k záchrane a zachovaniu tretej ligy a seniorského futbalu v Piešťanoch.

► V ktorých zápasoch vás výkon tímu najviac potešil a naopak, v ktorých ste boli najviac sklamaný?

V prvom rade tešia výkony, v ktorých sme dokázali bodovať – Púchov, Borčice, V. Ludince, N. Zámky, Palárikovo, a aj napriek prehrám si cením výkony v Šúrovciach a Topoľčanoch. Sklamaný som bol vo Vrábľoch a Leviciach.

► V čom má tím PFK Piešťany najväčšie nedostatky a rezervy, na ktorých je treba popracovať?

Rezervy a nedostatky, či už na úrovni jednotlivcov, alebo v súčinnosti hráčov obrannej alebo útočnej fázy, považujem za internú záležitosť klubu a nebudem ich prezentovať v médiách.

► V mužstve sa počas jesene objavili aj legionári. Ako sa vám ich podarilo dotiahnuť a ako ste s ich výkonmi spokojný?

Mužstvo disponovalo niektorými legionármi: Čurič, Milič – Čierna Hora, Kapor – Kanada, Pottier – Francúzsko. O ich príchody sa zaslúžili vedúci mužstva Željko Milačič spolu s členmi výboru Jánom Orviským a Tiborom Krajčovičom, ktorí nás podporovali, za čo im patrí vďaka. Spokojný som bol najmä s výkonmi Kapora a Pottiera.

► V niektorých zápasoch nastúpil aj skúsený Erik Hrnčár. Nakoľko je dôležitá jeho prítomnosť na ihrisku?

Aj napriek veku Erik predstavuje určitú ikonu a vzor najmä pre mladších hráčov. Jeho cenné skúsenosti z bohatej hráčskej kariéry sú prínosom, a to nielen v rovine teoretickej, ale aj na ihrisku ako dirigent v strede poľa. Pre mňa bol najbližším konzultantom a jeho postrehy a pripomienky boli vecné.

► Je známe, že PFK v posledných rokoch trápia finančné problémy.
Ako veľmi sa to odráža na ihrisku a sú nimi zavinené aj nepriaznivé výsledky?

Financovanie a ekonomická stabilita v klube predstavuje jeden z najdôležitejších aspektov dobrého fungovania, čo sa neskôr odzrkadľuje práve vo výkonnosti, hráčskej kvalite a úrovni súťaže. Pričom, samozrejme, prvoradú úlohu hrá racionálny tréningový proces a práca s mládežou, ktorá je tiež úzko spätá s financovaním, a najmä prepojenie s A-mužstvom.

► Čo vás čaká v zimných mesiacoch? Kedy štartujete prípravu, na čo sa v nej budete zameriavať?

Zimné prípravné obdobie začneme v januári. Budeme sa zameriavať predovšetkým na kondíciu a herné zručnosti hráčov.

► Sú počas prestávky naplánované nejaké odchody alebo príchody hráčov?

V súčasnosti je to ťažko konkretizovať. Tieto záležitosti budú predmetom riešenia v najbližších dňoch.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 2. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína