Hudobný tip: Fela Kuti – Zombie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. decembra 2014, 13:18
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 21.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album Zombie od nigérijského hudobníka Fela Kutiho. Ide o štúdiový album priekopníka štýlu afrobeat, ktorý bol vydaný v roku 1976. Z množstva Kutiho albumov zo 70. rokov som si vybral práve Zombie, pretože okrem vynikajúcej hudby má za sebou aj zaujímavé politické pozadie. Album kritizuje vládu Nigérie a mal pre Kutiho veľmi negatívny dopad, nakoľko bol dôvodom vraždy jeho matky a následného zbombardovania jeho rodnej dediny armádou.
Kutiho hudba v sebe skrýva prvky africkej hudobnej kultúry zmiešanej s funkom, soulom a džezom. Fela patrí k najznámejším africkým hudobníkom všetkých čias. Či zaslúžene, môžete posúdiť už túto sobotu o 21.00 h. Album Zombie si pustíme vo vysielaní Rádia Piešťany.
Dopočutia!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina