M. Michálek: Počas tréningu vedľa nás plávajú delfíny

  • Kanoistika / Šport
  • 27. novembra 2014, 10:46
  • Autor:T. Horký

Vodácka sezóna sa len pred pár týždňami skončila, no nádejný štvorkajak v zložení Viktor Demin, Gábor Jakubík, Marek Krajčovič a Piešťanec Matej Michálek sa už pripravuje na ďalšiu. Slovenská „káštvorka“, ktorá patrí k svetovej elite, si na začiatok prípravy zvolila destináciu slnečnej Floridy a my sme sa pozhovárali s piešťanským rodákom M. Michálkom, ako to na sústredení v Amerike vyzerá.

► Na začiatku novembra ste odleteli na mesačné sústredenie. Môžete nám priblížiť, kde presne sa nachádzate?
– Sústredenie prebieha na Floride v meste Melbourne. Pobudneme tu do 4. decembra, keď sa vraciame domov.

► Čo zavážilo, že ste sa rozhodli pre zámorskú lokalitu?
– Floridu sme si vybrali hlavne pre vynikajúce podmienky. Je tu naozaj všetko, čo potrebujeme ku kvalitnej príprave: skvelá voda, teplé počasie, posilňovňa, plavecký bazén a dobrá strava.

► Keďže ide o začiatok prípravy, na čo sa v tréningu zameriavate?
– Sústredenie je zamerané hlavne na rozvoj vytrvalosti. Takže v prvom rade jazdíme čo najväčší počet kilometrov na vode. Denne 30-40 kilometrov a k tomu zhruba hodina posilňovania. Trénujeme trikrát denne a každý štvrtý deň máme oddych, takže je to celkom zaberačka.

Slovenskí vodáci navštívili zábavný park Seaworld v Orlande.

► Ako to v USA vyzerá s vodáckym zázemím?
-Jazdíme na umelom kanáli, na ktorom sa trénuje vynikajúco, pretože na ňom nie sú žiadne vlny. Je tu perfektné prostredie.

► Amerika je krajinou neobmedzených možností, takže máte plno možností, ako využiť voľný čas. Čo robievate, keď práve netrénujete?
– Keď máme voľný deň, spravíme si výlet. Zatiaľ sme stihli navštíviť vodný svet Seaworld v Orlande, kde bolo fantasticky. V tomto meste sme stihli pobehať aj nejaké obchody a poviem vám, že nákupy sa dosť oplatili (smiech). Boli sme tiež v Miami, ktoré ma očarilo svojou atmosférou.

► Takže okrem kondície si donesiete domov plno pekných zážitkov, nemýlim sa?
– Vtipných zážitkov tu máme veľa. Amerika je úplne odlišná od Európy a veci, ktoré sú pre Američanov samozrejmosť, sú pre nás naozaj vtipné. Napríklad, keď si v reštaurácii vypýtam veľký napoj, dostanem jedenapollitrový pohár.
Keď je výdaj, musí byť aj príjem. Matej Michálek (uprostred) nám prezradil, že stravu si väčšinou pripravujú sami, do reštaurácií chodia zriedkavo.

► Čo zatiaľ vo vás zanechalo najkrajší dojem?
– Celkom zábavné je, keď trénujeme a kúsok od nás plávajú delfíny a morské kravy (lamantíny – pozn. red.). To je ozaj krása a človek to len tak nezažije.

► Florida je známa horúcim počasím, ktoré sa však môže zmeniť z ničoho nič na poriadnu búrku. Nezažili ste niečo podobné?
– Žiaľ, áno. Pri jednom tréningu sme boli šesť kilometrov od lodenice a chytil nás hurikán. V momente prišli čierne mraky, silno začalo fúkať, pršať a všade naokolo boli blesky. Našťastie, zvládli sme to.

► Spomenuli ste, že vám vyhovuje americká strava, no tá práve nie je najzdravšia. Ako sa na sústredení stravujete?
– Stravu si varíme sami a do reštaurácií chodíme len výnimočne, takže čo si navaríme, to si aj musíme zjesť. Niekedy je otravné postaviť sa po ťažkom tréningu za sporák a niečo navariť, ale na druhej strane si každý pripraví to, na čo má chuť. Stravu podriaďujeme tréningu, takže sa snažíme variť len zdravo a výživne. Fast foody veľmi nenavštevujeme.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 25. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava