Zo stoličky šéfa úradu do kresla primátora Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 26. novembra 2014, 09:24
  • Autor:Ján Karásek

Stretli sme sa, keď na stoličke riaditeľa okresného úradu práce sedel posledné hodiny a čakal od vlády na odvolanie z funkcie. Nasledujúce štyri roky mu bude patriť stolička prvého muža Piešťan a on bude šéfovať mestskému zastupiteľstvu. V ňom majú väčšinu poslanci jeho volebného rivala a porazeného protikandidáta Tomáša Hudcoviča. Piešťanský týždeň sa zhováral s novým primátorom MILOŠOM TAMAJKOM.

► Voliči vám dali najväčší počet hlasov. V čom spočíval váš úspech?
– Ľudia jednoznačne chceli zmenu. Keby ju nechceli, primátor by zostal ten istý. Tá nálada ešte pred štyrmi rokmi nebola. V priebehu 12 rokov, keď na čele mesta stál Remo Cicutto, došlo k viacerým faktorom, pri ktorých Piešťanci pochopili, že trinásty rok – pre mňa prvý – by mal byť iný.

► Vo voľbách do vyššieho územného celku takto pred rokom ste získali ešte ako kandidát Smeru 2435 hlasov, Remo Cicutto 2007. Nedalo sa to už vtedy brať ako istý lakmusový papierik priazne občanov?
– Aj tam sa ukázalo, že nálada ľudí sa uberá niekam, kde by o rok privítali zmenu primátora. Aj keď sa vtedy z tých čísel nedalo vychádzať dopodrobna.

► V lete ste odišli so strany Smer-SD. Asi dobrá voľba, keďže ste víťazom. Aké dôvody vás viedli k opusteniu radov strany?
– Jedným z nich bola rozdielna predstava, ako by mala fungovať. Nestotožnil som sa s názormi najmä krajskej predsedníčky Smeru Renáty Zmajkovičovej. Chcel som pre mesto niečo robiť a videl som, že veci sa dajú pohnúť, len keď budem nezávislý, a nie stranícky kandidát. Chcel som sa uchádzať o priazeň ľudí bez ohľadu na stranícke tričká.

► Strana Smer-SD tým pádom ale zostala v Piešťanoch bez kandidáta.
– To už som po odchode nijako neriešil.

► Môžete teraz vyhlásiť, že z vašej strany nejestvujú voči nej či už otvorené, alebo skryté väzby?
– Nejestvujú. Ani otvorené, ani skryté.

► V predchádzajúcich komunálnych voľbách vás Cicutto porazil. Teraz sa pomer obrátil – dostali ste 2817 hlasov, on 2274. V čom by ste nechceli postupovať ako on, prípadne čo by ste mu vytkli?
– Nie som tu na to, aby som mu niečo vytýkal. Už v rámci kampane v rôznych diskusiách na rôzne témy vyplynulo, v čom sme boli zajedno všetci primátorovi protikandidáti. V tom, že v meste došlo ku stagnácii. Cicutto sa snažil byť zástancom kúpeľov. My sme mu oponovali – je fajn, že kúpele tu máme, ale mali by sme hájiť hlavne záujmy občanov voči nim. Proste kúpele sú samostatná jednotka, je to firma, nie mesto. Keď ma Cicutto označil za nejakého lobistu, mohol som ja jeho označiť za lobistu kúpeľov, no neurobil som to. Ja som vnímal jeho prácu, ale ľudia už chceli zmenu.

Celý rozhovor si môžete prečítať v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 25. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana