Ako pripraviť domáceho chlpáča na zimu

  • Spravodajstvo
  • 25. novembra 2014, 12:26
  • Autor:pror

Aj napriek tomu, že vonku ešte panuje pomerne teplé jesenné počasie, našich štvornohých miláčikov už teraz musíme pripravovať na mrazivé zimné dni. Pre človeka je príprava jednoduchá. Oblečie si teplý sveter, hrubú bundu, čiapku, šál a doma si pustí kúrenie. Čo však naše domáce zvieratá? Niektoré trávia zimu na dvoroch rodinných domov, mestské psíky zas väčšinu svojho času prežijú v dobre vykúrených bytovkách. Všetci sa však na zimu musia pripraviť.

Zopár tipov ako na to nám poskytla predsedníčka organizácie Útulok Piešťany Ľubomíra Baleková. V prvom rade si treba uvedomiť, že niektoré plemená sú na chlad uspôsobené o niečo viac ako iné. Výrazné teploty pod nulou znesie napríklad sibírsky husky, no pri teplote, ktorú on hravo zvládne, by povedzme taký boxer už dávno zamrzol.

Všetko je to o srsti

„Je to o tom, ako je pes vybavený srsťou. Severským plemenám, ale i väčšine európskych ovčiarskych psov narastá na zimu takzvaná podustva. Je to jemnučká, ale hustá kožušinka chránená dlhou srsťou. Tá ich v zime hreje a chladné počasie im v zásade nerobí problém,“ povedala nám Ľ. Baleková. No iné je to v prípade krátkosrstých domácich maznáčikov. Všetkým vraj pre vypestovanie podkožného tuku, ktorý ich tiež zahrieva, neuškodí mierne zvýšiť dennú stravnú dávku.


Zabezpečenie úkrytu

V prípade rás, ktoré nie sú na chladné počasie vybavené srsťou, je najlepšie, ak môžu čas zimy zostať v interiéri a von pôjdu vykonať len základné potreby. „Ideálnym riešením sú aj pivnice rodinných domov, kde sa môže zviera zohrievať na deke pri peci. Ak zostáva pes na dvore rodinného domu, je dobré zakryť vchod do búdy kobercom alebo kusom starej látky, aby zabránili prúdeniu studeného vzduchu. No šteňatá by vonku nemali byť v žiadnom prípade, pretože ich telo ešte nie je pripravené na intenzitu zimného obdobia,“ vysvetlila nám šéfka útulku.

Dôležité je, aby pes mal vo svojom úkryte izolačnú vrstvu proti chladu, slamu, strechu a dostatok vody. Na vonkajších príbytkoch by nemalo chýbať zateplenie. Proti dažďu treba chrániť priestor tak, aby nevnikal do úkrytu. „Uložte zviera do starých kožušín, na deku alebo na staré prikrývky. Pravidelne ich však vymieňajte. Dbajte na čistotu a poriadok,“ znie rada Ľ. Balekovej.


Pitný režim

Pes by mal aj v zime dostatočne piť, aby mu správne fungovali obličky. Pokiaľ je v poriadku, priemerne vypije 35-50 ml vody na kilogram svojej hmotnosti.


Psie oblečenie

V prípade domácich maznáčikov nie je žiadna hanba na venčenie ich vyobliekať. Treba si uvedomiť, že chlpáč ide z vyhriateho bytu rovno do mrazivej zimy. V byte trávi väčšinu svojho času a do mrazu nie je vybavený. Jeho srsť je jemná a telo zvyknuté na pohodlie. „V obchode nájdete rôzne bundy, svetríky, úplety a prikrývky. Na zimu je vhodné nepremokavé oblečenie a teplá deka. Okrem toho môžete pre psíka zabezpečiť topánky na ochranu labiek, ktoré ho chránia pri chôdzi v snehu,“ uviedla Ľ. Baleková.


Venčenie je dôležité

V zime nemusí pes absolvovať náročné prechádzky. „Neberte psíka na dlhé prechádzky chladnou krajinou. Bude vďačný aj za malé vybláznenie. Ak sa práve nebudete hrať, je vhodné vedenie na vôdzke, pretože zviera sa môže zraniť na ľade. Po prechádzke vždy skontrolujte psie labky. Očistite ich od snehu a drobných úlomkov ľadu. V prípade, že sa tu objavili trhlinky alebo rezy, ranky ošetrite. Pokiaľ pes nenosí topánočky, pozor si treba dávať aj na posypovú soľ. Chemikálie môžu vyvolať alergickú reakciu,“ zdôraznila šéfka útulku.


Pozor na zdravotný stav

Rovnako ako ľudia aj zvieratá sú počas zimy náchylnejšie na rôzne ochorenia. Môže u nich prepuknúť infekcia dýchacích ciest, hrozia im omrzliny, zápaly močových ciest a podobne. „Častým ochorením sú aj omrzliny uší a chvosta. Veľký pozor si treba dávať i na to, čo nechávate v blízkosti svojho miláčika. Napríklad taká nemrznúca zmes mu veľmi chutí. Jeho maškrtnosť ale môže v konečnom dôsledku spôsobiť aj smrť,“ upozornila Ľ. Baleková.


Rady na záver

„Počas naozaj mrazivých dní sa snažte venčenie psíka skrátiť najviac, ako to len ide. Štvornohý krásavec bude pravdepodobne vonku celý bez seba, no zodpovednosť je na vás, preto to skutočne ustriehnite,“ vysvetlila Ľ. Baleková. Pri dodržaní zásad, ktoré nám šéfka piešťanského útulku vysvetlila, vraj našim chlpáčom ani v treskúcich mrazoch nič nehrozí a prežijú zimu bez ujmy na zdraví.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 25. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava