Socha Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 19. novembra 2014, 09:55
  • Autor:sita/red

Bronzovú sochu Ľudovíta Wintera plánuje dostať na Kolonádový most v Piešťanoch partia mladých ľudí z občianskeho združenia Pro Winter. Jej autor Roman Hrčka chce Wintera posadiť na lavičku na moste. Občianske združenie rozbehlo zbierku, z ktorej chce dielo financovať. O celom projekte bude informovať v sobotu 22. novembra o 15:00 v piešťanskom Balneologickom múzeu. Ľudovít Winter sa významnou mierou zaslúžil o vybudovanie piešťanských kúpeľov a o to, že sa dokázali presadiť na medzinárodnej úrovni.

Združenie Pro Winter už má k dispozícii vizuál budúcej sochy, jej autora, rozpočet, chýbajú mu však peniaze. Na kvalitnú potrebnú sochu je potrebných takmer 50-tisíc eur. Socha budovateľa piešťanských kúpeľov má obyvateľom Piešťan aj návštevníkom mesta pripomínať zásluhy rodiny Winterovcov na budovaní mesta.
Rodina Winterovcov si zanedbané piešťanské kúpele prenajala v roku 1888 od grófa Františka Erdődyho, zveľaďovali ich celé polstoročie až do roku 1940. Winterovci postavili viaceré kúpeľné budovy vrátane slávneho hotela Thermia Palace. V roku 1939 Ľudovítovi Winterovi z rasových dôvodov slovenská vláda kúpele zobrala, on neskôr skončil v koncentračných táboroch v Seredi a Terezíne. Po skončení vojny sa vrátil do Piešťan, koniec jeho podnikaniu však urobilo znárodnenie v roku 1948. Jeseň svojho života prežil v chudobe v Piešťanoch, zomrel v roku 1968 ako 98-ročný. Až po roku 1989 Piešťanci odhalili pamätnú tabuľu venovanú Ľudovítovi Winterovi, pomenovali po ňom hlavnú ulicu v centre mesta a knižne mohli vyjsť aj Winterove zápisky s názvom Spomienky na Piešťany. Tie sú dodnes zaujímavým zdrojom informácií o rozvoji kúpeľov, o politických súvislostiach a vtedajšej dobe.
S menom Ľudovíta Wintera je spájaný aj najznámejší symbol Piešťan, postava Barlolámača. Dal ju nakresliť ešte koncom 19. storočia, kúpele ju používali ako obchodnú značku. V roku 1930 dal Winter postavičku lámača barly odliať do bronzu, odvtedy je populárnym symbolom nielen kúpeľov, ale aj mesta Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund