Recept: Čokoládový koláč s červenou cviklou
Suroviny:
230 g červená repa, 220 g nasekaná varová čokoláda, 60 ml horúce espresso (silné s dvomi kopcovitými lyžicami kávy), 200 g zmäknuté maslo nakrájané na kúsky, 140 g hladká múka, 3 polievkové lyžice kakaa + kakao na vysypanie plechu, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 5 ks veľké vajcia, 200 g kryštálový cukor
Technologický postup:
Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme kakaom. V osolenej vode uvaríme cviklu domäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky. Potom ju rozmixujeme ponorným mixérom na pyré. Vo väčšom hrnci nad parou rozpustíme čokoládu, pridáme espresso a maslo. Do misy preosejeme múku, pridáme kakao s práškom do pečiva. Rozpustenú čokoládu necháme čiastočne vychladnúť, pridáme žĺtky a pyré z cvikly. Bielky vyšľaháme dotuha s cukrom a postupne ich primiešame do čokoládovej zmesi. Nakoniec zľahka primiešame múku s kakaom. Cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160-170 °C asi 40 minút.