V hotelovej akadémii budú rozvoniavať staré sorty jabĺk

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2014, 14:09
  • Autor:sita

Špeciality zo starých odrôd jabĺk budú vo štvrtok 20. novembra pripravovať študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch v rámci projektu Sokratovho inštitútu Staré sorty sú in. Dvanásť študentov bude používať na prípravu sladkých dezertov, slaných čatní a omáčok jablká kedysi najrozšírenejšej odrody Jonathan, ale aj odrôd Boskoopské a Smiřické vzácne. Projekt zameraný na popularizáciu starých odrôd pripravila študentka Sokratovho inštitútu Andrea Uherková.

Okrem varenia bude v škole aj výstava spojená s ochutnávkou viac ako troch desiatok starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek nájdených v Bielych Karpatoch. Koštovať sa bude tiež jablčný staroodrodový mušt. "Staré a krajové odrody miznú z našich záhrad a voľnej krajiny. Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi úzke, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže pomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute,“ povedala Andrea Uherková. Komerčné pestovanie jabĺk je v súčasnosti zamerané len na niekoľko odrôd s jednoduchými sladkými chuťami. Staré odrody sa vyznačujú korenistými či kyslastými chuťami, ale aj rôznou konzistenciou dužiny. V sadoch aj záhradách ich väčšinou pestovali bez chemickej ochrany.

Andrea Uherková je doktorandka na Katedre plánovania a tvorby krajiny Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene, zároveň je študentkou Sokratovho inštitútu. Starým odrodám sa venuje v rámci projektu Bielokarpatský ovocný poklad, ktorý zastrešuje Štátna ochrana prírody. Sokratov inštitút je dvojsemestrálne štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré pripravuje organizácia Živica.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel