November 1989: Perličky z mestskej kroniky

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2014, 13:55
  • Autor:jk

Po 17. novembri 1989 sa udalosti začali chaoticky valiť ako povodňová vlna. Niektoré zaznamenal do piešťanskej mestskej kroniky stredoškolský učiteľ Alexander Murín. Z nich vyberáme:

Aj v Piešťanoch bola najrevolučnejšia Verejnosť proti násiliu. Na 27. 11. 1989 bol v Československu vyhlásený dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil aj v piešťanských závodoch, podnikoch, organizáciách a školách. Aj napriek prekážkam a obmedzeniu zo strany vedenia viacerých podnikov a závodov sa uskutočnil v ten deň popoludní v Piešťanoch veľký míting na Námestí dukelských hrdinov (dnešné Námestie slobody) na vyjadrenie podpory generálnemu štrajku.
V Piešťanoch sa na príprave a organizovaní mítingu najviac podieľali mestské kultúrne stredisko, študenti a mládež v Junior centre na Malej scéne Ivana Krasku. Na námestie prišlo spontánne približne päť až šesťtisíc ľudí s trikolórami na kabátoch, s transparentmi a štátnymi vlajkami. Rečníckym priestorom bol podstavec fontány na námestí.
Vystúpenia rečníkov vyjadrovali ich postoj, radosť zo začínajúcej slobody a odhodlanie bojovať až do konečného víťazstva, ich slová boli sprevádzané súhlasným potleskom a skandovaním. Populárne sa stalo: „To je ono!“ Míting trval asi dve hodiny, vyznačoval sa súdržnosťou a spontánnou radosťou.
Letáky po meste tiež pranierovali KSČ a kriticky sa stavali k ideám socializmu a komunizmu. Ku koncu roku 1989 viacerí občania mesta tiež kritizovali a pranierovali predstaviteľov mesta a organizácií, niektorých obviňovali z osobného obohacovania, z necitlivosti pri riešení problémov občanov mesta a žiadali, aby odstúpili zo svojich funkcií a išli manuálne pracovať (skandovanie „k lopate“). Občania tiež kritizovali cigánov v meste, z ktorých viacerí nepracovali a kradli.

Viac o "Téme týždňa", v ktorej sa venujeme udalostiam z novembra 1989, sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 18. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel