Telefónni podvodníci vylákali od dvoch stareniek z Piešťan 13 400 eur

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2014, 12:56
  • Autor:vd

Po Piešťanoch sa pohybovali šmejdi, ktorí ľuďom ponúkali rozličné nadštandardné hrnce, mixéry a vysávače za vesmírne ceny. Odkedy však musia obci ohlásiť každú predajnú akciu, sú sofistikovanejší. Votrú sa do domácností a ponúkajú svoj artikel tam. O podvodníkoch, ktorí oberú naivných starších ľudí o peniaze, nám porozprávali policajti aj okradnutí ľudia. Dozvedeli sme sa, že i mládež a stredná generácia prichádza o svoje peniaze. Zväčša ide o krádeže a podvody prostredníctvom internetu.

V auguste a v septembri riešila štátna polícia v Piešťanoch dva prípady falošných príbuzných. Pri prvom neznáma žena zatelefonovala 76-ročnej dôchodkyni. Predstavila sa ako jej sesternica, chcela si od nej požičať peniaze. Starenka neváhala, šla do banky a vybrala 3400 eur. Peniaze si však vyzdvihol neznámy muž, ktorého údajne poslala sesternica. Až potom si okradnutá zmyslela zatelefonovať príbuznej a overiť si, či peniaze dostala. Ukázalo sa, že tá o ničom nevedela.
Krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová nás informovala aj o druhom prípade: „Osemdesiatročnej žene z Piešťan telefonoval neznámy muž, o ktorom si myslela, že je vnukom jej sestry. Požiadal ju o peniaze, ktoré má vyzdvihnúť jeho sekretárka. Po chvíli prišla žena vo veku asi 25-30 rokov, pričom sa po ďalších telefonátoch s neznámym mužom trikrát vrátila.“ Starenka jej vydala vyše desaťtisíc eur. Až potom zistila, že sa stala obeťou podvodu.
Podobný prípad sa stal i 35-ročnému Piešťancovi Martinovi K.: „Môjmu príbuznému zavolal z neznámeho mobilu muž, ktorý dôverne poznal jeho domáce pomery. Opýtal sa ho, ako sa má jeho dcéra i syn, ale nepredstavil sa. Strýko sa ho spýtal: ‘To si ty, Martin?‘ A on povedal: ‘Áno, ja. Chcel som vás poprosiť, či by ste mi mohli požičať tritisíc eur. Toľko mi ešte chýba na nové auto. Potrebujem ho, lebo som si našiel prácu v Rakúsku, dochádzam tam každý týždeň. Po peniaze pošlem svojho kamaráta, lebo ja som v robote. Peniaze vám vrátim do pol roka, veď tu celkom pekne zarábam.‘“
Strýko si vybral peniaze a už-už išiel na schôdzku, keď jeho manželke napadlo preveriť si informácie. Išlo tiež o podvod. Strýko vtedy prípad neohlásil polícii. Urobil to až jeho synovec. Podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a žiadal políciu, aby preverili telefónne číslo, z ktorého podvodník volal. Ukázalo sa, že telefón bol kradnutý. Jeho pôvodný majiteľ stratu oznámil, takže mal šťastie, inak by bol podozrivý on.
„Aj zo svojho okolia poznám podobné prípady,“ povedal nám zástupca náčelníka Mestskej polície v Piešťanoch Peter Gogol. „Šmejdov sme sa ako-tak zbavili, pretože sa presunuli s predvádzaniami tovaru do domácností. Tam má hostiteľ zvolať skupinku susedov alebo známych, aby im ponúkli predražený tovar,“ uviedol P. Gogol. Takým môže byť napríklad vysávač za tisícdvesto eur. Je síce luxusný a funguje spoľahlivo, ale v obchode by ho kúpili za tretinu.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 11. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela