Primátor Piešťan Remo Cicutto bilancuje

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2014, 09:17
  • Autor:red

Už po štvrtýkrát sa o post primátora mesta Piešťany uchádza Remo Cicutto. Pri jeho mene je vždy skratka NEKA – nezávislý kandidát. Piešťanskému týždňu poskytol rozhovor, v ktorom zhodnotil nielen svoje dvanásťročné pôsobenie vo funkcii, ale predostrel verejnosti i situáciu v rozličných oblastiach.

Kandidujete už štvrtýkrát, za menom vždy so skratkou NEKA. Veľa ľudí si vás však spája s politickými stranami. Ako to teda je?
– Ten dojem mohol vzniknúť na základe toho, že za dvanásť rokov vo funkcii primátora som ako nezávislý vždy dokázal komunikovať s rôznorodo politicky orientovanými vládami, ktoré sa striedali pri moci. Som občiansky kandidát, nikdy som členom žiadnej politickej strany nebol a ani teraz rovnako ako v minulosti nekandidujem za žiadnu politickú stranu.

Dvanásť rokov vo funkcii primátora, to už je čas hodný bilancovania. Ak sa pozriete dozadu, ste spokojný?
– Moje predsavzatia a plány vždy ovplyvňovala súhra s poslancami mestského zastupiteľstva. Keby som rozhodoval samostatne, riadil by som sa svojimi predstavami, ale vždy som musel robiť kompromisy, pretože samospráva nie je len primátor, ale i už spomínaní poslanci, veľakrát
presadzujúci svoje programy. Nezainteresovaný pohľad na mesto jednoznačne hovorí, že je riadené zodpovedne s neustálym trendom rastu, čoho dôkazom je aj najnovšie ratingové hodnotenie. Ocitli sme sa v elitnej desiatke, podľa hierarchie hodnotenia je známka A – siedma v poradí kvality.

Nie všetko je zadarmo. Piešťany tiež patria k mestám, ktoré si na financovanie svojich plánov berú úvery. Aká je úverová zaťaženosť mesta?
– Na rozvojové aktivity nemá žiadne mesto na Slovensku dostatočné vlastné zdroje. Je prirodzené, že si berú úvery. V Piešťanoch sme k nim vždy pristupovali s riadnou dávkou opatrnosti, aby sme neprekročili polovicu zákonom stanoveného limitu alebo nemuseli neúmerne zvyšovať miestne dane. V súčasnosti je úverová zadlženosť mesta 21,18 percenta z maximálne možných 60 percent.

Celý rozhovor si môžete prečítať v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 11. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina