Odokrytá historická stránka kina Fontána

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2014, 14:33
  • Autor:Alžbeta Čelešová

Piešťanské kino Fontána, ako ho poznáme v súčasnosti, má za sebou bohatú minulosť. Už však len málo ľudí vie, že svojho času bolo jeho zariadenie jedno z mála, ktoré v svojom repertoári malo jedinečné filmy domáceho i zahraničného pôvodu.

Kino Moskva, čo je historický názov Fontány, počas svojho pôsobenia v ére socializmu vítalo návštevníkov zo všetkých častí Slovenska. „V piatok a v sobotu, v nedeľu nie, sa tu premietali filmové trháky,“ prezradila nám jedna z návštevníčok vtedajšieho kina Anastázia Krajčovičová. Posledné dni v týždni boli venované najnovším snímkam, ktoré sa premietali i v kinách veľkých slovenských miest. „Boli to populárne filmy, niektoré z nich mali v Piešťanoch dokonca premiéru.“
Obľúbené počas piatkových večerov bolo premietanie i amerických filmov, ktoré sa dnes radia medzi klasiku kinematografie. Premietanie významných trhákov malo však obmedzené trvanie. „Celkovo trvalo päť rokov – počas konca osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia,“ dodala pamätníčka.
V 70. rokoch plnilo kino Moskva i úlohu prírodného kina. Diváci v príjemnom prostredí parku sledovali na dekách desiatky premietaní. Kino sa tak priblížilo k ideálu amerických kín, kde skupinky nadšencov trávili piatkové večery v otvorenom areáli s dekou na trávnikoch či v aute. „Keďže staré kino sa nachádzalo v parku, toto prostredie slúžilo aj na premietanie filmov na veľkoplošnom širokouhlom plátne,“ poznamenala A. Krajčovičová. Kino sa počas svojho pôsobenia postaralo o kultúrne vyžitie a filmovú osvetu kúpeľného mesta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 11. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava