Odišiel priateľ, poľovník, kynológ a športový strelec Ján Žák

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2014, 14:40
  • Autor:Jozef Miklovič, Anton Jurica

V pondelok 3. novembra bol slnečný jesenný deň a vo Vrbovom sa navždy rozlúčili s priateľom – poľovníkom Jánom Žákom, ktorého za zvukov čestnej salvy z brokových zbraní vo veku 84 rokov uložili na večný odpočinok do rodinnej hrobky, symbolicky práve na deň sv. Huberta, patróna poľovníkov.

J. Žák bol jediný syn statkára Karola Žáka z Baranieho dvora a jeho detstvo bolo úzko späté s prírodou, kde vyrastal. A pretože miloval prírodu, zvieratá a zver, vyštudoval poľnohospodársku školu v Rakoviciach ako zootechnik. Po tragickej smrti svojho otca v roku 1955 sa o gazdovstvo staral sám. Bol prenasledovaný bývalým totalitným režimom, pracoval v PTP tábore pri ťažbe uhlia.
Jeho hlavným koníčkom a relaxom bolo poľovníctvo, kde vynikal ako úspešný kynológ, majiteľ chovateľskej stanice Čerenec, chovom stavačov, hlavne pointrov. Málokto vie, že práve jeho stavače účinkovali vo filme Múdry blázon z roku 1979 o Ctiborovi z Beckova.
J. Žák bol poľovníkom telom aj dušou, chovateľom zveri, ochrancom poľovnej zveri v čase núdze aj pred škodnou zverou. Miloval lov líšok, dodržiaval etiku, tradície a rozdával pravé autentické zážitky z lovu zveri počas svojho života, vychovával nových adeptov poľovníctva a pôsobil ako aktivista v poľovníckych združeniach.
Bol tiež úspešným športovým strelcom, držiteľom prvej výkonnostnej triedy v guľovom trojboji ako reprezentant SPZ Trnavského okresu po celom Československu.
Janko, ďakujeme Ti za to, že sme mohli po Tvojom boku zdieľať úspechy, víťazstvá, ale aj prehry v športovom strelectve. Bol si nám oporou, dodával si nám energiu k lepším výsledkom, bol si pre nás trénerom a veliteľom družstva. Často si nám pri „uletenom“ výstrele hovoril: „A čo je to mucha, keď vám uletela?“
Navždy zostaneš v našej pamäti, vždy vzorne upravený v poľovníckej rovnošate ako hodný reprezentant poľovníckeho cechu. Navždy si budeme pamätať dobrodružné zážitky z cestovania po pretekoch Tvojím automobilom Tatra 603. Bol si hrdým majiteľom a užívateľom zbraní, najmä kalibru .222 Remington v športe a pri výkone práva poľovníctva.
Treba sa ale na chvíľu zastaviť…, na poslednej rozlúčkovej ceste mi tak trochu chýbala väčšia účasť priateľov poľovníkov, strelcov. Mal si ich veľa, ale, bohužiaľ, toto je asi daň za súčasnú unáhlenú dobu.
Časom sa všetko kráti, skracuje, život ubehol ako zradený jeleň. Človek by mal byť hodnotený podľa toho, ako žil, ako využíval svoj čas, čo po sebe zanechal… Dal by som všetko, čo viem, za polovicu toho, čo sme s Tebou nepoznali, nezažili…
Ďakujeme Ti za to, že sme mohli byť Tvojimi priateľmi.
LOVU ZDAR v poľovníckom nebi.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav