Starosta Banky: Chceme postaviť bytovky pre mladých a zriadiť poštu

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. novembra 2014, 13:16
  • Autor:vd

Vo funkcii starostu obce Banka pôsobí Jaroslav Janeček už tretie volebné obdobie, čiže dvanásť rokov. Tým, že si ho občania zvolili opakovane, mal možnosť začať aj dokončiť zopár prospešných projektov, ďalšie čakajú na realizáciu. Zaujímalo nás, ako je na tom v súčasnosti obec, ktorá kedysi patrila pod Piešťany. Žije sa jej obyvateľom lepšie?

► Ktoré najvýznamnejšie zámery sa vám počas vášho pôsobenia vo funkcii starostu Banky podarilo zrealizovať?
– V obci sme vybudovali chodník okolo Vápenického potoka a splaškovú kanalizáciu. Je spracovaný nielen plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce, ale tiež územný plán. Vyasfaltovali sme komunikácie na Krátkej, Kamennej, Podhorskej i Lesnej ulici a tiež na Hlavine. Nový asfalt sme položili aj na časť Dominovej, Inoveckej a Karpatskej ulice. Na „Dominke“ sme vybudovali oporný múr v miestach, kde to bolo potrebné. Čo sa týka stavieb – kompletne sme zrekonštruovali budovu Obecnej telovýchovnej jednoty Banka, obecný úrad, základnú školu, budovu bývalej hudobnej školy a priľahlé skladové priestory. Po rekonštrukcii je i materská škola. Aby sa mali deti kde športovo vyžiť, vybudovali sme polyfunkčné ihrisko na školskom dvore.
► V obci máte aj funkčný rozhlas, no i iné technické zázemie…
– Áno, okrem rozhlasu sme postavili i budovu s garážami, technickým zázemím, skladovacími priestormi, dielňou a spoločenskou miestnosťou. To všetko je obecné a slúži obyvateľom. Pre nich sme vybudovali i dve bytovky s 28 nájomnými bytmi. Splynofikovali sme Sĺňavu II, Cestu J. Alexyho a Červenú vežu. Po kompletnej revitalizácii je centrum obce a v spolupráci s kostolným výborom sme zrekonštruovali budovu rímskokatolíckeho kostola vrátane jeho okolia. Na veži sú osadené nové hodiny a kostol je v noci pekne osvetlený. Pretože vyvstal problém s obmedzenou kapacitou cintorína, zakúpili sme pozemky na jeho rozšírenie. V tomto období sme napojili dovtedy „odrezanú“ Podhorskú ulicu na cestu druhej triedy v smere na Topoľčany. Objem použitých prostriedkov na všetky investičné stavby neviem narýchlo spočítať, ale určite ide o niekoľko miliónov eur.

Ing. Jaroslav Janeček, starosta Banky

► Ako je na tom obec s inžinierskymi sieťami a kanalizáciou?
– V súčasnosti je celá obec splynofikovaná, máme vybudovanú splaškovú kanalizáciu. Na častiach Podhorskej a Topoľčianskej ulice nemáme vybudovaný verejný vodovod. Žiadali sme o to Trnavskú vodárenskú spoločnosť, no neúspešne. V tomto roku sme už po tretíkrát podali žiadosť na Envirofond o dotáciu na vybudovanie chýbajúcich verejných vodovodov a veríme, že naša žiadosť bude tentoraz úspešná. Problémy máme na niektorých uliciach s odvodom dažďovej vody. Ide o miesta okolo základnej školy a futbalového ihriska. Veríme, že na tento účel sa nám podaria získať finančné prostriedky v rámci programu EÚ, ktoré budú určené na protipovodňové aktivity.
► Ktoré projekty máte rozpracované, v akom štádiu sú a kedy budú ukončené?
– Rozpracovali sme projekty na rekonštrukciu osvetlenia. Práve prebieha výberové konanie a samotná rekonštrukcia by mala byť zrealizovaná do polovice budúceho roka. Spracovávame tiež projekty na protipovodňové opatrenia, v rámci ktorých bude okrem budovania záchytných poldrov nad obcou a ďalších protipovodňových opatrení vyriešené i odvodnenie viacerých ulíc. Takýmto spôsobom sa upraví situácia na Inoveckej, Športovej, Žiackej, Hudobnej, Pokojnej a Spojovacej ulici. Ak uspejeme, s realizáciou by sme mohli začať v budúcom roku. Okrem toho pripravujeme výstavbu časti chodníka od vjazdu do kúpeľov po chodník pod Červenou vežou. Chodník zrekonštruujeme. Čakáme už len na súhlas majiteľa pozemku, Slovenské liečebné kúpele.
► Majú tu perspektívu aj mladí ľudia a rodiny s deťmi?
– Áno. V obci máme zrekonštruovanú materskú i základnú školu. Určitou nevýhodou pre mladé rodiny je, že obec nevlastní pozemky na výstavbu rodinných domov. Ich majiteľmi sú podnikatelia, tým pádom ich cena pomerne vysoká. Budeme sa však snažiť a hľadať možnosti, ako mladým rodinám zabezpečiť bývanie formou nájomných bytov. Ako som už uviedol, dve takéto bytovky už máme.
► Aký je vekový priemer obyvateľstva a ako toto číslo vnímate vy?
– Všeobecne platí, že obyvateľstvo Banky patrí medzi mladšie v okrese. Vekový priemer v obci je 37,7. Oproti okresnému priemeru je teda naše obyvateľstvo mladšie o 0,3 roka. Približujeme sa postupne vekovému priemeru okresu, čo súvisí so zvýšenou migráciou obyvateľstva v produktívnom veku. Postupne však predpokladáme omladenie populácie, s čím súvisí i náš predpoklad zvýšenej bytovej výstavby v obci pre mladé rodiny.
► Čo ešte chcete v obci vybudovať?
– V pláne máme dobudovať verejný vodovod na Podhorskej, Topoľčianskej a časti Bananskej ulice, odvodniť a zrekonštruovať povrchy miestnych komunikácií, rozšíriť priestory materskej školy, zrekonštruovať verejné osvetlenie v obci, rozšíriť budovu kultúrneho domu, zrevitalizovať pozemky, ktoré sme zakúpili na rozšírenie cintorína. Chceme tiež vybudovať detské ihrisko pri základnej škole, rozšíriť priestory školy o podkrovie, vybudovať na kopci Ahoj multifunkčné športové stredisko, zrekonštruovať chodník pod Červenou vežou a zriadiť tu pobočku pošty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila