Nepodceňte prípravu auta pred zimou

  • Spravodajstvo
  • 5. novembra 2014, 15:37
  • Autor:Jozef Vojčiniak

S autom v zlom technickom stave ohrozujete v zime nielen seba, ale aj iných. Riziko nehôd vzrastá až sedemnásobne! Prípravu auta na zimu nepodceňujte, s vozidlom v zlom technickom stave môžete spôsobiť dopravnú nehodu a ublížiť iným. Ako svoj štvorkolesový tátoš na zimné mesiace pripraviť, nám vysvetlili v piešťanskom servise NIKOPNEU.

Motoristov čaká najťažšie obdobie v roku. Boj s námrazou, snehom, studenými štartmi, tmou či zasneženými a zľadovatenými cestami sa stane každodennou realitou. Len máloktorý motorista sa však v zime vzdá komfortu vlastného auta a do práce vyrazí verejnou dopravou. Ak ste teda na vášho štvorkolesového druha plne odkázaní, mali by ste mu ešte predtým, než napadne prvý sneh a zamrzne prvá kaluž, venovať trochu pozornosti. Ide nielen o vašu bezpečnosť.
„Pripraviť auto na zimu nie je len prezuť pneumatiky. Pred zimou by nemal nikto zabudnúť aspoň na elementárne zásady, ktoré súvisia s bezpečnosťou. Dobrý výhľad z auta vám zabezpečia len perfektné stierače, nemrznúca zmes do ostrekovača a funkčné svetlá,“ povedal nám technik z NIKOPNEU Roman Chochulák.
Rovnako dôležité podľa odborníka je pri prehliadke venovať pozornosť i podvozku. „Ak chcete zastaviť s autom napríklad pred križovatkou tam, kde ste si to pred stúpnutím na brzdový pedál naplánovali, neváhajte nad kúpou zimných pneumatík. Jazda na letných dezénoch je doslova lotériou. Podobné je to s brzdami. Na suchej vozovke si nemusíte nič všimnúť, no na klzkom povrchu vás môžu zle fungujúce brzdy s nesúmerným účinkom ľahko priviesť až k nebezpečnému šmyku. Ak sa tiež chcete vyhnúť komplikáciám so studenými štartmi, batéria, jej kontakty a alternátor by mali byť v perfektnom stave,“ vysvetlil R. Chochulák. Podľa štatistík dopravnej polície rastie riziko nehody v zimných mesiacoch až sedemnásobne, preto by sme mali jazdiť pomalšie a sledovať pozorne situáciu okolo seba. Vyvarovať sa prudkých manévrov, prudkého brzdenia a prudkej akcelerácie. Nechávať si väčší odstup od vozidiel pred vami, čo v kritických situáciách poskytne viac drahocenných desatín sekundy na krízové brzdenie či rozhodovanie o správnom manévri. A predovšetkým jazdiť pomalšie. „My vám auto dokážeme skontrolovať, či je na zimu pripravené. Ale treba mať napamäti, že aj v prípade najdokonalejšieho auto s najlepšou trakčnou elektronikou a najlepšími zimnými pneumatikami fyzikálne zákony fungujú rovnako, a tiež má svoju medzu, keď už elektronika situáciu nezvláda a auto sa ocitne v nekontrolovanom šmyku,“ upozornil technik z NIKOPNEU. Všetko ostatné podľa odborníka už závisí od vodičskej rozvážnosti a opatrnosti.

■ NIKOTRANS:

Vnútroštátna a medzinárodná autobusová doprava: Scania Irizar (54 miest), Man Lion R07 a Man Irizar (49 miest), Mercedes Sprinter (17 miest), Mercedes Viano a Ford Turneo (7 miest) Vozidlá spĺňajú vyšší štandard, majú zabudované TV, DVD, klímu, Wi-Fi, toaletu.
■ RENT&CAR:
Automat: Škoda Superb Combi, Škoda Octavia Combi, Škoda Octavia, Mercedes Viano, manuál: Škoda Octavia Combi, Škoda Rapid, 2x Škoda Fabia, Ford Turneo Všetky vozidlá sú pravidelne servisované v našom autoservise.
■ NIKOPNEU:
Pneuservis zameraný na osobné aj nákladné motorové vozidlá (vyvažovacie a prezúvacie zariadenia Corghi a Hunter). Autoservis zameraný na osobné aj nákladné motorové vozidlá. Kamiónová autodoprava na prepravu automobilov (prepravníky). Kamiónová autodoprava na prepravu sypkých materiálov.
■ NIKOCARS:
Predaj, výkup, výmena vozidiel, kúpa – možnosť leasingu.
V NIKOPNEU zvládnu výmenu pneumatík autobusov i nákladných áut.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav