Recept: Hydinová paštéta s jablkovým chutney v syrovom košíčku, doplnené ríbezľovým želé a rukolou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. novembra 2014, 15:17
  • Autor:HAĽW

Suroviny: 250 g hydinová pečeň, 250 g kuracie prsia, 70 g maslo, 3 ks vajcia, 30 ml Karpatské brandy, 140 g smotana 33 %, 35 g pistácie, 5 g soľ, 0,5 g mleté čierne korenie, 50 g cera na vymastenie formy, 70 g rukola, 50 g ríbezle, 150 g ríbezľový sirup, 1 ks želatína, 200 g voda, 200 g parmezán, 250 g jablká, 20 g vínny ocot, 2 ks sušené chilli, 20 g med, 15 g šalotka

Technologický postup: Pečeň a mäso opláchneme a 1/3 pečene opečieme vcelku na masle. Zvyšnú pečeň a mäso pokrájame na kocky, zmiešame s bielkom a dáme na 10 minút do mrazničky. Potom zmixujeme, postupne pridávame zvyšné maslo a smotanu. Nakoniec pridáme pistácie a premiešame. Dochutíme tymianom, soľou a korením. Formu vytrieme cerou, polovicu hydinovej zmesi rozlejeme do formy, do stredu dáme opečené kúsky pečene a zakryjeme druhou polovicou zmesi. Preložíme na plech a vo vodnom kúpeli pečieme asi 45 minút. Upečenú, vychladnutú vyklopíme a nakrájame na plátky. Podávame na lístkoch rukoly s jablkovým chutney (čatny) v syrovom košíčku a s ríbezľovým želé.

Jablkové chutney:

Nasucho dozlata orestujeme na kocky pokrájanú cibuľu. Potom na cibuľu dáme med a necháme ho skaramelizovať (treba často miešať). Keď bude med skaramelizovaný, pridáme ošúpané na kocky pokrájané jablká. Asi 15 minút necháme na slabom ohni dusiť a potom prilejeme vínny ocot a podľa chuti prisypeme chilli. Chutney dovaríme, kým jablká nebudú mäkké a omáčka hustá, dochutíme cukrom, soľou, prípadne chilli. Podávame v syrovom košíčku.

Syrový košíček:
Nastrúhaný parmezán nasypeme na mastný papier a dáme do mikrovlnnej rúry roztopiť, ešte teplý vyformujeme na košíček.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel