Vodiči, blíži sa čas sezónneho prezúvania áut

  • Spravodajstvo
  • 22. októbra 2014, 14:28
  • Autor:pror

Sychravé rána nám dávajú jasne cítiť, že tak, ako zmeníme naše topánky, prezutie potrebujú i naši štvorkolesoví miláčikovia. Na Slovensku síce nie sú zimné pneumatiky povinnosťou, ale auto musíte mať kompletne prezuté, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza. Ako správne na to, nám poradili odborníci v piešťanských servisoch ELA CAR a RT auto.

Špecialisti na pneumatiky však radia auto na zimu prezúvať, aj keď na vozovke nie je sneh. „Je to hlavne o bezpečnosti. Zimné pneumatiky sú vyrobené z mäkších zmesí. Lepšie držia na studenom asfalte, čo je dôležité pri zatáčaní alebo pri brzdení. Zabezpečujú väčšiu stabilitu auta a kratšiu brzdnú dráhu,“ vysvetlil Róbert Daniš, servisný technik z ELA CAR.
Podľa neho je treba posúdiť aj opotrebenie pneumatík, ak sa chystáte použiť tie z minulej sezóny. „Vo vnútri dezénu sú štvormilimetrové vysoké plôšky. Ak je pneumatika zjazdená na ich úroveň alebo veľmi blízko, je lepšie už zvoliť nové obutie. Takto ojazdená pneumatika je dobrá na dojazdenie sezóny, nie však na jej začiatku.“

Štítok na novej pneumatike označuje hlučnosť, ekonomickosť a brzdnú dráhu za mokra.
 
Zaujímalo nás, či je lepšie mať sezónne obutie na diskoch alebo stačí mať len štyri disky a pneumatiky vymieňať. „Každoročné prezúvanie skracuje životnosť pneumatiky. Pri výmene dochádza k naťahovaniu bočného kordu. Tiež je tu riziko poškodenia. Nezanedbateľné je i ekonomická stránka. Pri výmene kompletne obutej sady je cena od 12 do 20 eur. Ak sezónne obutie meníte na kolesových diskoch, cena vyjde na 37 až 40 eur,“ povedal R. Daniš.
Pre životnosť pneumatík je dôležité aj ich mimosezónne uskladnenie. „Pred uskladnením dofúkame mierne nad predpísanú hodnotu. Je dobré mať stojan, kde sa po výške odložia. V stojane bez úhony vydržia do novej sezóny. Ak stojan na pneumatiky nemáte, je lepšie ich pokladať na seba. Uložiť ich po stojačky vedľa seba by mohlo spôsobiť deformáciu pneumatiky,“ upozorňuje servisný technik z ELA CAR.
Pneumatiku ojazdenú tesne nad kontrolnú plôšku treba radšej vyradiť.
 
V ďalšom servise sme zisťovali, čo v prípade, ak staré obutie už doslúžilo a je potrebné si vybrať nové. „V Európe je každý výrobca či dovozca pneumatík povinný vytvoriť klasifikáciu svojich pneumatík v súlade s presne stanoveným testovacím systémom. Na štítku nalepenom na novej pneumatike sú zobrazené ich výsledky. Ide o tri parametre. Hlučnosť, ekonomickosť a akým spôsobom pneumatika prenáša na cestu brzdný účinok. Testy sa robia pri rýchlosti 80 kilometrov (km) za hodinu,“ objasnila Soňa Svrčková z RT auto.
Zároveň nám vysvetlila, ako sa v tom označení orientovať. „Údaj v decibeloch hovorí o tom, aký hluk sa šíri do okolia vozidla, nie aký zažíva vodič. Pri označení spotreby platí, že čím je písmeno ďalej v abecede, tým je spotreba vyššia. Zatiaľ A neudelili a D sa nepoužíva. Základom je B, ktoré je pomyselnou nulou. Pri C je spotreba o 0,2 litra na 100 km vyššia, postupne stúpa a pri G je už o 0,8 litra na 100 km viac. Pri údaji o brzdení, čím je písmeno v abecede ďalej, tým dlhšia je brzdná dráha auta, teda tým horšie zvláda pneumatika mokrú vozovku. Rozdiel medzi A a G je tak pri brzdení na mokrej vozovke okolo 18 metrov,“ konštatovala S. Svrčková.
Pri zohľadnení pomeru ceny prezutia a kvality v oboch servisoch sa zhodli, že pre bežné jazdenie na našich zimných cestách z pohľadu bezpečnosti postačuje lepší stred, čo označuje písmeno C. Ekonomickosť a hlučnosť pneumatiky je podľa odborníkov z ELA CAR a RT auto na každého individuálnom výbere.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína