Piešťanci sú vraj vzorní cyklisti

  • Spravodajstvo
  • 22. októbra 2014, 12:40
  • Autor:pror

S krátiacim sa svetlom počas dní sa zvyšuje nebezpečenstvo, že motorista cyklistu na ceste prehliadne. Pri ich strete môže byť výsledok katastrofálny najmä pre nechráneného cyklistu. Ako neprísť k úrazu a nemusieť sa zriecť pre Piešťancov tak obľúbeného dopravného prostriedku i počas jesenných dní, nám poradila trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Podľa policajných štatistík za tento rok sa stalo v Trnavskom kraji až 70 dopravných nehôd, pri ktorých boli účastníkmi cyklisti. Až 40 zapríčinili práve oni. Dvaja na svoju osudnú chybu doplatili i vlastným životom. Podľa štatistík najtragickejšie dôsledky nehôd cyklistov sú v prípadoch, že nepoužívajú ochrannú prilbu. „Najčastejšou príčinou úmrtia cyklistov bývajú poranenia hlavy. Treba si uvedomiť, že zlomenú ruku vieme vyliečiť. Prerazená lebka má takmer vždy fatálne následky a neraz sa končí smrťou priamo na mieste dopravnej nehody,“ povedal nám hovorca leteckých záchranárov Boris Chmel.
Čo je z pohľadu policajných štatistík pre obyvateľov kúpeľného mesta veľké plus, je skutočnosť, že patria k tým vzornejším v rámci Trnavského kraja. „Počas septembra tohto roku žiaden piešťanský cyklista nebol účastníkom vážnej dopravnej nehody,“ potvrdila M. Linkešová.
I keď piešťanskí cyklisti patria k tým lepším, stále je vraj čo zlepšovať. „Na základe našich evidencií sa situácia v meste z roka na rok zlepšuje. Polícia ale aj naďalej apeluje na nemotorových účastníkov, aby ani v nadchádzajúcom období nepoľavili vo svojich zásadách a na cesty vyrážali dostatočne pripravení a osvetlení,“ dodala hovorkyňa.
M. Linkešová pripomína, že za zníženej viditeľnosti musia mať cyklisti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky, prípadne oblečený reflexný bezpečnostný odev. „Cyklista je povinný mimo obce použiť riadne upevnenú ochrannú prilbu. Ak je ním osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci.“ Na zvýšenú opatrnosť na cestách v tomto období vyzývajú policajti i motoristov. Skrátenie dňa a jeseň na cestách môže spôsobiť aj skúsenému vodičovi kolíznu situáciu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 21. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína