Škrtanie autobusov sa dotkne aj Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2014, 13:16
  • Autor:sita

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) plánuje v decembri zrušiť 196 autobusových spojov, čím by ušetril viac ako 300-tisíc kilometrov ročne. Zrušené budú spoje, ktorými cestuje v priemere menej ako osem ľudí. Rušenie spojov sa dotkne predovšetkým okresov Trnava, Piešťany, Senica a Hlohovec, ktoré obsluhuje dopravca SAD Trnava. Najviac na škrtanie doplatia malé dediny a dediny na okraji kraja.

Málo vyťažené autobusy sú pre dopravcu stratové, stratu musí vykrývať kraj. V tomto roku má trom dopravcom uhradiť za služby viac ako desať miliónov eur, peniaze musí nájsť aj na úhradu straty z minulosti. Primátorom a starostom, ktorí s rušením spojov nesúhlasia, kraj ponúka možnosť spolufinancovania straty. „Z praxe vyplýva, že po zistení finančnej náročnosti, ktorú prevádzkovanie spoja predstavuje, zástupcovia miest a obcí pri zaťažení svojho rozpočtu od požiadavky ustúpili,“ uvádza v materiáli Úrad TTSK. Informáciou o schvaľovaní cestovných poriadkov na obdobie od polovice decembra tohto roku sa budú zaoberať na najbližšom rokovaní krajskí poslanci.
Z viacerých obcí išli do sídla TTSK aj k dopravcom petície proti rušeniu spojov, šanca na úspech je však malá. Možnosť podieľať sa na financovaní straty totiž malé obce odmietajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda