Piešťany v poštovej grafike

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2014, 15:34
  • Autor:MsÚ

Kto sa zoznámil s históriou budov pošty v Piešťanoch od otvorenia jej prvého objektu a uvádzaním i rozširovaním poštových služieb v meste a v regióne prostredníctvom publikácie Piešťany v zrkadle poštovej histórie určite zbystrí pozornosť, pretože dvojica autorov Alexander Urminský a Ladislav Mušinský sa vo štvrtok 23. októbra od 15.00 h chystá prezentovať v Balneologickom múzeu časť druhú s podtitulom – Piešťany v poštovej grafike.

Podnetnú textovú časť rovnocenne dopĺňajú zaujímavé obrázky známok a rôznych iných filatelistických materiálov, obálok, korešpondenčných lístkov, razítok, príležitostných poštových pečiatok. Prečítate si v nej aj informácie o významných výtvarných umelcoch – grafikoch, rytcoch, maliaroch, ktorí Piešťany, resp. motívy z Piešťan stvárnili do tejto podoby.

V publikácii sú napr. obrázky známok s vyobrazením secesného hotela Thermia Palace i exteriéry komplexu troch klasicistických kúpeľných objektov, Napoleonských kúpeľov. Na známke, zvečnenej v publikácii, je aj praveká ženská plastika z obdobia mladého paleolitu Moravianska Venuša. Snahou autorov bolo dokumentovať prostredníctvom poštových dokumentov nielen objekty a osobnosti Piešťan z historického hľadiska, ale aj udalosti, ktoré sa v meste odohrali v poslednom období, napr. stretnutie štyroch prezidentov, letecké dni, balónovú megafiestu či 900. výročie prvej písomnej zmienky o Piešťanoch.

O tom, že v poštovej histórii je neustále čo objavovať svedčí aj skutočnosť, že autori publikácie opravili letopočet vydania najstaršej pohľadnice v porovnaní s prvou časťou publikácie o dvadsaťštyri mesiacov na rok 1892. Jednoducho zanietený zberateľ Alexander Urminský našiel ďalší skvost…

Počas prezentácie bude v Balneologickom múzeu zriadená príležitostná poštová priehradka s poštovými známkami s námetom Piešťan a okolia, ktorá bude používať príležitostnú poštovú pečiatku (na snímke), venovanú tejto udalosti.

Viac sa dočítate v reportáži, ktorú pripravujeme do budúceho vydania Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana