ASTROFILM: Vesmír sa síce rozpadne, ale voľby stihneme!

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2014, 12:27
  • Autor:V. Dusíková

Zdalo sa, že z ôsmeho Medzinárodného festivalu astronómie a filmu Astrofilm odídu návštevníci túžiaci po sledovaní nočnej oblohy bez tohto zážitku. Dve festivalové noci bola totiž obloha nad Piešťanmi zatiahnutá mrakmi. Rozostúpili sa až počas záverečného ceremoniálu v kine Fontána v piatok 17. októbra.

Nad osvetleným mestom Peter Dolinský, astronóm z Hurbanova, ukazoval pomocou ďalekohľadu skupinke ľudí guľovú hviezdokopu M15 v súhvezdí Pegas, planetárnu hmlovina Činka v súhvezdí Líštička a dvojhviezdu Albireo v Labuti. „Videli sme jasnejšie hviezdokopy a dvojhviezdy letnej oblohy,“ povedal nám P. Dolinský. V tom čase už Fontánou zneli „vypaľovačky“ v podaní kapely Slniečko, ktorým predchádzal koncert „vesmírnej“ formácie Vidoq´s Criminal Record. Prívlastok získala vďaka tomu, že jej šéfuje riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo, Marián Vidovenec. Práve on v ten večer vyhodnotil Astrofilm slovami: „Pokúsili sme sa predstaviť astronómiu vo všetkých jej podobách. Boli tu výstavy, prezentácie, besedy, multimediálne predstavenia, a tiež pozorovanie oblohy. V rámci súťažnej sekcie sme premietli šesť filmov.“

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 21. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda