Seriál na muške je už uzavretou kapitolou

  • Šport / Futbal
  • 15. októbra 2014, 15:49
  • Autor:Tomáš Horký

Ako ste iste postrehli, počas uplynulých mesiacov sme v Piešťanskom týždni uverejňovali seriál Na muške, v ktorom sme predstavovali, ako sa darí športu v jednotlivých obciach piešťanského regiónu. Túto rubriku sme už skončili a prinášame vám zhrňujúci článok.

Šport v regióne sa nesústreďuje len v mestách, ale má bohatú základňu aj v obciach. Za necelých desať mesiacov sme vám predstavili takmer všetky obce v okolí Piešťan či Vrbového a zameriavali sme sa na históriu športu v danej obci, ako sa vedie športu v súčasnosti i v akom rozmere sa venujú mládeži.
História športu v obciach je bohatá a pestrá. Jednotkou je futbal, na ktorý sa sústreďuje najväčšia pozornosť až dodnes. Takisto majú v histórii zastúpenie i ďalšie športy, obľúbené boli najmä stolný tenis, nohejbal či kolky. Každá obec počas svojej histórie prežila horšie i lepšie časy, ktoré sa uchovali v pamäti a spomína sa na ne dodnes. Rovnako má takmer každá úspešných športovcov, ktorí niečo dosiahli a dostali sa do povedomia verejnosti. Spomenúť môžeme tenistku Magdalénu Rybárikovú z Ratnoviec, futbalistu Jána Šlahora z Prašníka, hokejistu Dalibora Kusovského z Modrovej, kanoistických súrodencov Róberta a Marcelu Erbanovcov zo Sokoloviec či ďalších skvelých športovcov, ktorí preslávili svoju obec ďaleko za jej hranicami. V súčasnosti je jednotkou vo väčšine obcí futbal. Mužstvá hrajú od piatej ligy až po poslednú, tretiu triedu, a futbal je najväčšou a pravidelnou kultúrou v každej obci. Populárne sú aj kolky, napríklad v Rakoviciach a Pobedime, no svoje zastúpenie má aj stolný tenis, nohejbal, turistika, atletika, cyklistika či ďalšie. Takisto sa pravidelne usporadúvajú rôzne turnaje, preteky a ďalšie podujatia, ktoré sú veľmi obľúbené. Takmer v každej obci sme narazili na problém s mládežou. Zástupcovia športových oddielov majú problémy prilákať deti k športovaniu, nakoľko žijeme v „počítačovej dobe“, deti radšej trávia voľný čas hraním PC hier, akoby šli športovať. Preto vo viacerých obciach museli zrušiť niektoré mládežnícke družstvá, poprípade sa pospájali s vedľajšími obcami, aby mládežnícky šport nezanikol úplne. Zástupcovia jednotlivých oddielov však robia, čo môžu, a je sympatické, že im mládež nie je ľahostajná a snažia sa ju prilákať do svojich radov.
Seriál Na muške uzatvárame, no športu v obciach regiónu sa budeme venovať aj naďalej. Budeme sa snažiť detailnejšie mapovať aktuality a prinášať vám reportáže. Takisto sa veľa známych športovcov z regiónu objaví v našom novom seriáli Rozhovor týždňa, ktorý rozbehneme v najbližších číslach.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 14. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina