Nafotil aj chlapcov, ako hrajú futbal s lebkou človeka

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 15. októbra 2014, 15:06
  • Autor:vd

Vo foyeri kina Fontána môžu Piešťanci zhliadnuť výstavu profesionálneho fotografa Antona Rihu z Piešťan, ktorý pôsobil v Novom Meste nad Váhom. Pracoval v komunálnych službách a vo voľnom čase fotil zanikajúce zákutia aj nové stavby. Z jeho potuliek vznikol súbor fotografií, ktorému dal názov Nové Mesto nad Váhom kedysi a dnes objektívom rodáka. Sú tam aj alarmujúce zábery zo starého židovského cintorína. Chlapci tam hrali futbal s lebkou a z kostí si stavali stavebnicu. Strašná realita doby.

„Nafotiť svoje rodné mesto – to bol sen, ktorý som si vysníval pri kúpe fotoaparátu na stredoformát Pentacon six. Bol to výrobok vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky,“ povedal nám A. Riha.
Sníval som skromne a reálne. Pre budúce generácie sa mi podarilo zachytiť architektúru, krásne dvory zákutia a uličky mesta postupne ustupujúce socialistickým bezduchým panelovým obludám. Tak som odjakživa volal činžiaky,“  uviedol fotograf.
„Neúnavne som sledoval postup stavebných strojov,ktoré likvidovali túto nádheru. Boli to uličky nášho každodenného života, prvých randení  a bezstarostnej mladosti.Niektoré zábery zo starého spustnutého židovského cintorína som spravil náhodne pri prechádzkach mestom. Nafotil som malých chlapcov ako hrajú futbal s lebkou človeka, alebo si z kostí robia stavebnicu.Bola to realita bez aranžovania a úprav fotografií,“ tvrdil A. Riha.
V tej dobe fotil na 36 obrázkový kinofilm. Zdal sa mu prikrátky najmä pri dokumentovaní okupácie Československa v roku 1968. „Chcel som zachytiť čo najviac z atmosféry, keď tanky a guľomety mierili svojimi hlavňami na ľudí.Nikto nevedel, čoho sú vojaci schopní. Doteraz som nepochopil, ako rýchlo som vtedy dokázal naexponovať. O adrenalíne sa ešte nič nevedelo. Bolo to v strachu. Vojaci tankami prerazili ploty kasární, ktoré nikto nebránil a dostali sa do objektu.Naši obrancovia boli asi na sústredení na Balatone.Všetko to prebehlo bez dramatických  udalostí…“ zaspomínal si bez dojatia v hlase skúsený fotograf.
Sen sa mu  splnil pri príležitosti 70 výročia osláv udelenia štatútu mestských práv Nového Mesta nad Váhom, kedy po prvýkrát prezentoval svoju výstavu päťdesiatich veľkoformátových čiernobielych fotografií.  Túto kolekciu preniesol aj do Piešťan. Ako uviedol, najnáročnejšie zábery urobil zo stavebného stožiara z výšky 25 metrov, kde odfotil z vtáčej perspektívy premeny mesta. V tom čase zanikali domy, dvory, pivnice, liehová pálenica. O tom, ako sa mu podarilo zastaviť čas cvaknutím spúšte jeho fotoaparátu sa môžete presvedčiť sami. 

Aj o tomto sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 14. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina