V kúpeľoch vytvoria obrovskú tortu s motívom slovenskej výšivky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. októbra 2014, 16:42
  • Autor:SLK

Už po tretíkrát sa v Café Palace v Danubius Health Spa Resort Esplanade môžete očariť výstavou tort, medovníkov a ručných prác. Podujatie sa uskutoční v sobotu 18. októbra. Tento rok budú cukrári v Piešťanoch vyrábať sladké inšpirácie na tému Na ľudovú nôtu.

Stretnutie je určené pre každého, kto sa rád venuje nášmu najkrajšiemu dedičstvu – folklóru. Folklór je to najkrajšie, čo ostalo po našich predkoch. Je živý dodnes. Je zmesou najkrajších slovenských ľudových tancov, spevu, hudby a zvykov zo všetkých regiónov. Iný kraj – iný tanec a iná muzika, iná výšivka. A tak je to aj vo svete tort – v každom kúte Slovenska je výroba i chuť torty iná… ale vždy sladká.
Hlavným bodom programu bude – tak ako v predchádzajúcich rokoch – výstava sladkého umenia na ľudovú tému – kroje, čipky, tanečníci či hudobné nástroje a remeslá. Chceme ukázať zručnosť, šikovnosť a fantáziu cukrárok a medovnikárok, ktorá sa tiahne od východu až po západ Slovenska.
Šikovné cukrárky, medovnikárky a zručné mamy budú súťažiť v štyroch kategóriách – torty, sladké postavičky, medovníky na tému Na ľudovú nôtu a postavičky z korálikov, prútia, papiera, látky, drôtu či iných ďalších materiálov na tému Etno. Okrem prezentácie výrobkov sú pripravené rozličné sprievodné podujatia, napríklad ukážky sladkého umenia a talentu šikovných rúk, zaujímaví hostia a množstvo ďalších prekvapení. Dospelí aj detskí návštevníci si budú môcť vyskúšať vlastnú šikovnosť, stačí sa zapojiť do skladania obrúskov, zdobenia medovníkov či rôznych ručných prác. Atmosféru témy Na ľudovú nôtu umocnia i hudobníci Priatelia fujary a heligonkár Samko Repáň.
Minulý rok sa cukrárkam podaril v Piešťanoch získať slovenský rekord vo vytvorení sladkého obrázku z 2120 koláčikov v košíčkoch – mafiniek. Tento rok sa cukrárky pokúsia vyrobiť spoločné dielo, obrovskú tortu s názvom Slovenská výšivka, ktorá odzrkadlí ľudové regióny od západu po východ. Táto obrovská torta sa bude skladať priamo pred návštevníkmi, od 8.00 do 12.00 h.
Rekordy sú tu však na to, aby sa prekonávali! Preto obrovská torta nebude jediným prekvapením. Medovnikárky vytvoria ďalšie spoločné dielo s názvom Spievajúce medovníky a artmamy, ktoré majú rady ručné práce, sa taktiež nenechajú zahanbiť a vytvoria spoločné dielo Takto bije srdce artmám.
Nenechajte si ujsť sladké zážitky v kúpeľoch, ktoré začínajú v Café Palace v sobotu 18. októbra od deviatej hodiny. Ak vydržíte až do popoludnia, určite sa vám ujde sladký kúsok pri krájaní a ochutnávaní tort!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila