Urobil trucpodnik – založil Radošinské naivné divadlo

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 25. septembra 2014, 10:24
  • Autor:vd

Nestor a zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka oslavoval v Piešťanoch sedemdesiatku a jeho divadlo polstoročnicu. Členky Medzinárodného klubu žien v Piešťanoch (PIWC) mali tú česť stretnúť sa s ním vo štvrtok 4. septembra v zrkadlovej sále Domu umenia pred vernisážou i hrou Sčista jasna a vypočuli si životný príbeh úžasného človeka s veľkým divadelným srdcom.

S. Štepka hovoril o Piešťanoch a o jeho chlapčensky krásnom vzťahu k mestu, ale i úspešných talentových skúškach budúceho neprijatého profesionálneho – ale vyhľadávaného amatérskeho, zato vysokoškolákmi milovaného a štátom zatracovaného herca. Stal sa síce učiteľom aj publicistom, ale zvíťazilo „truc herectvo“. Časť myšlienok postavou drobného, srdcom a nasadením velikána slovenského divadelného umenia si môžete prečítať tak, ako „mu huba narástla“.
Boli sme sedem dní na zájazde a na záver toho týždňa som prišiel na miesto, ktoré je mojou srdcovkou. A to sú Piešťany. Môj vzťah k tomuto mestu je veľmi srdečný a hlboký, pretože Piešťany ma ako dedinského chlapca hrozne očarili. Boli nezvyčajné.
Keď sme sa ako malí chlapci dozvedeli, že ideme v júni na výlet do Piešťan na voze ťahanom koňmi, vzali sme si chleby, čaj a tešili sa na to, že pôjdeme do mesta, kde „voňala“ piešťanská vajcovka. Mám aj fotografie z tých výletov, ako ideme na voze do z Radošiny do Piešťan. Myslím si, že dnes by to opäť deti z našej dediny privítali. Len neviem, kde by s vozom parkovali. Voľakedy naši kočiši zaparkovali záprahy v parku. Vtedy sa to ešte dalo.
Do Piešťan som chodil aj do hudobnej školy k pani učiteľke Dostálovej. Myslím si, že nemala väčšie nemehlo, ako som bol ja. Ale ohromne som sa jej páčil preto, že som bol verný, vždy som prišiel načas. A že som prišiel z dediny. Mala so mnou súcit, pretože som bol netalentovaný, ale usilovný. Veľmi usilovný. Dva roky som trápil harmoniku značky Weltmeister. Chudera, nezaslúžila si to. To všetko som robil preto, že môj otec, murár, keď bol narukovaný v Parkáne, čiže v terajšom Štúrove, mal spoluvojaka, ktorého obdivoval. Hovorieval mi: „Počuj, Stanko, ten vojak sa volal Ján Ján a velice pekne hrál na huslách. A keby len na nich. On čo chytel, na tom hrál. A ja som si vtedy povedal. Ked budem mat chlapca, musí hrat jako Ján Ján.“

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 23. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila