V Neapole jedia mozzarellu vyrobenú z mlieka z Kočína
Pri príležitosti 4. Chovateľského dňa na farme v obci Šterusy sa Piešťanský týždeň sa zhováral s predsedom Poľnohospodárskeho výrobného a obchodného družstva Kočín Jozefom Puvákom.
V čase, keď poľnohospodárstvo na Slovensku ledva prežíva, vášmu družstvu sa darí. Čím je to podľa vás spôsobené?
– Potrpíme si na technológie. Zaraďujeme sa medzi družstvá s veľmi rozvinutou živočíšnou výrobou. Chováme 1700 kusov dobytka, z toho kráv je 800. Denne nadojíme 20-tisíc litrov mlieka, to je necelý kamión. Každý boží deň, aj cez vianočné alebo veľkonočné sviatky, Nový rok, mlieko vozíme do Neapolu.
To znie dosť prekvapivo. Prečo práve až do Talianska?
– Tamojšia mliekareň nám dala výhodnú ponuku. Na Slovensku nás odhovárali, vraj obchodovanie s Talianmi je riskantné, no napriek tomu prvého júla uplynuli dva roky od prvej dodávky.
Na aký produkt sa kočínske mlieko využíva?
– Vyrábajú z neho syr mozzarella.
Tradičný taliansky produkt obsahuje slovenské mlieko?
– Áno, v bývalom kráľovskom meste Neapol kŕmia ľudí mliekom z
Kočína.
Slovákov zase zo všetkých strán kŕmia správami, že živočíšna výroba ide dolu vodou.
– U nás za posledných dvadsať rokov klesla o päťdesiat percent! A boli by padla ešte viac, keby sem neprišli dánski, holandskí či nemeckí farmári. Slovenskí hospodár nechce ísť do živočíšnej výroby, lebo je to dennodenný problém a náročné na ľudí. Lenže keby sme ju my nemali, na družstve by pracovalo desať, a nie 65 zamestnancov.