Organizátor Slovakmana V. Baron: Piešťany majú pre triatlon potenciál

  • Šport / Ostatné športy
  • 18. septembra 2014, 08:04
  • Autor:Tomáš Horký

Počas prvého augustového víkendu sa v Piešťanoch uskutočnilo populárne podujatie – dlhý triatlon Slovakman 226. Tieto nesmierne náročné preteky našli už štvrtýkrát zázemie na piešťanskej Lodenici a každý rok sa tešia väčšej obľube. Pri tejto príležitosti sme s odstupom času oslovili jedného z organizátorov Slovakmana Vladimíra Barona, ktorý čitateľom Piešťanského týždňa prezradil svoje dojmy z 12. ročníka i plány do budúcnosti.

► Ako ste spokojný s 12. ročníkom podujatia Slovakman 226?
– Myslím si, že sme nič nepokazili a ľudia odchádzali po nočnom slávnostnom vyhlásení domov spokojní.
► Hlavné preteky sa uskutočnili v sobotu, no v piatok sa Piešťanmi prehnala silná búrka. Do akej miery vám skomplikovala prípravu na Deň D?
– Priznám sa, že som mal sto chutí zavolať všetky firmy, čo stavali arénu a zázemie, nech to rozoberú a nič nebude. Pre trojhodinovú búrku sme museli zrušiť bežecké podujatie, ktoré malo slúžiť ako test pre novú bežeckú trať, a celú noc sme čerpali vodu z priestorov cyklistického depa. Voda spôsobila nemalé problémy aj firme, ktorá zabezpečovala zvuk a obraz. Prezentáciu a poučenie pre pretekárov sme museli večer zvládnuť iba hlasivkami bez pomoci techniky.
► V čom bol Slovakman 2014 iný oproti minulým ročníkom?
– Bol znovu o niečo väčší, čo sa týka kulís, a na štarte sme privítali viac účastníkov v kategórii jednotlivcov. No a v neposlednom rade sa prišlo pozrieť aj viac divákov na jediný dlhý triatlon na území Slovenska.

V cieli Slovakmana 226 bola pri dobehu pretekárov vynikajúca atmosféra.
 
► Slovakman sa v Piešťanoch konal už po štvrtýkrát. Ako ste spokojní s touto lokalitou? Je pre podujatie dostačujúca?               – Piešťany sú veľmi dobrou lokalitou na organizáciu triatlonu. Na jednom mieste sa dá v relatívne malom priestore umiestniť celé zázemie. A dokonca, čo ma teší asi najviac, začínajú chodiť aj diváci. Tento rok bola v cieli pri dobehu prvých pretekárov skvelá atmosféra.
► Uvidíme preteky na Lodenici aj budúci rok?
– Budeme sa snažiť zohnať dostatok financií, aby Piešťany privítali Slovakmana aj v roku 2015.
► Kedy pre vás začína organizácia ďalšieho ročníka a čo všetko vás v nasledujúcich mesiacoch čaká?
– Príprava sa začala hneď v nedeľu ráno po pretekoch, keď sme si zabezpečili Lodenicu na prvý augustový víkend budúceho roku. No a nasledujúce mesiace treba zháňať partnerov, ktorí nám s podujatím budú vedieť pomôcť.
► Máte so Slovakmanom nejaké plány do budúcnosti? Napríklad ho posunúť do vyššej kategórie?
– Vyššia kategória stojí 400-tisíc eur, tak keby ste o niekom vedeli, mohol by sa Slovakman volať Ironman Slovakia. Potenciál na to Piešťany majú. Dostatok miesta, ubytovacie kapacity, blízkosť letiska, diaľnicu, chýbajú len eurá.
► Možno je ešte priskoro, no máte v pláne aj nejaké novinky pre budúci ročník?
– Novinky budeme riešiť, keď budeme vedieť, koľko na ne máme peňazí. Ale radi by sme bežeckú trať dostali ešte viac do mesta medzi ľudí. S tým však musíme opatrne, aby si ľudia na pretekárov zvykli a nebrali ich ako parazitov, čo ich oberajú o miesto na pešej zóne. Mali by byť na nich hrdí, že Piešťany majú dlhý triatlon ako jediné na Slovensku, a mali by vytvoriť atmosféru ako v iných európskych mestách, kde sa na trati povzbudzuje a ľudia sa bavia športom a vzdávajú hold pretekárom, ktorí absolvujú 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu.
V cieli Slovakmana 226 bola pri dobehu pretekárov vynikajúca atmosféra.
 
► Podujatie patrí do českej série triatlonov, kde je tento šport veľmi populárny. Ako je to so zázemím pre triatlon na Slovensku?
– Slovakman je v sérii Ford Czechman Tour (FCMT), čo je prestížny český pohár v dlhom triatlone. Na Slovensku nie je viac dlhých, iba jeden stredný triatlon, a preto sme sa uchádzali o miesto v FCMT a podarilo sa tam dostať aj ten stredný. Je to mladší brat veľkého Slovakmana. Skoro dve tretiny štartového poľa tvoria Česi a bez nich by sa hádam ani neoplatilo Slovakmana organizovať.
► Na pretekoch zväčša dominujú práve triatlonisti z Česka. Prečo na nich Slováci, až na pár výnimiek, nestačia?
– Tento rok sa naši borci nevyznamenali a najlepší skončil až na piatom mieste. Neštartoval však najlepší Slovák Karol Džalaj, ktorý ako jediný dokáže držať krok s víťazom
posledných ročníkov Petrom Vabrouškom. Snáď sa chalani polepšia a budúci rok bude najvyššie stáť Slovák tak ako v kategórii žien v prípade Kristíny Néč-Lapinovej.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela