Ako sa brániť, keď pes pohryzie vášho miláčika

  • Spravodajstvo
  • 18. septembra 2014, 08:57
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Neraz sa stáva, že neohľaduplní psičkári nerešpektujú zákaz voľného pohybu psov. Ohrozujú tým nielen ľudí, ale takisto ostatné zvieratá, ktoré zodpovední majitelia držia na vôdzke. Následky stretu zvierat, ktoré si vyžadujú veterinárne ošetrenie, nás často nútia siahnuť hlboko do vrecka. Čo robiť, ak sú náklady na liečbu príliš vysoké a zodpovednosť za útok nenesie vaše zviera?

Vedúci referátu priestupkov Mestskej polície Piešťany Milan Komadel radí, že občania by mali vždy kontaktovať políciu: „V každom prípade by mali takéto prípady hlásiť na polícii, nakoľko tu dochádza k nerešpektovanie zákona č. 282/2002 o podmienkach držania psov. Tomu, kto psa vedie a nezabráni jeho útoku na človeka alebo zviera, je možné uložiť blokovú pokutu do 165 eur.“ Polícia v takomto prípade nerieši problém finančnej ujmy, ale spôsob, ako k napadnutiu došlo. Záver vyšetrovania môže byť dôležitý v prípade, ak sa majitelia psov nedohodnú a poškodený bude vymáhať náhradu škody súdnou cestou.
M. Komadel tiež konštatoval, že doteraz boli na mestskú políciu nahlásené len štyri prípady, pretože ľudia si väčšinou nechcú pohnevať známych či susedov. Tvrdí, že ak aj nebola spôsobená žiadna ujma, je lepšie prípad nahlásiť. „Nejde tu o pokutu a jej výšku, ale o to, že osoba, ktorá je takto riešená, si už zväčša dá pozor, aby jej pes nebol na voľno a nespôsobil nikomu žiadnu škodu,“ dodal.
Veterinárna lekárka Lucia Kučkovská má rovnaké skúsenosti: „Agresivita u psov má stúpajúcu tendenciu, a to najmä u malých plemien, pretože ich výcviku sa venuje minimum chovateľov. Aspoň raz za mesiac riešime prípad napadnutia zvieraťa. Majitelia to však nechcú nahlasovať, aby si nevytvárali zbytočné problémy. Väčšinou upovedomia políciu až vtedy, keď ide o vyššiu sumu za ošetrenie a mimoriadne sa na finančnom vyrovnaní spolu dohodnú.“
Ak sa nachádzate v opačnej situácii, že váš miláčik má sklony k agresivite a nechcete sa preňho dostať do finančných problémov, existuje možnosť zviera poistiť. „Nepoisťujeme zvieratá ako samostatný poistný subjekt, avšak súčasťou poistenia nehnuteľnosti a domácnosti je aj poistenie zodpovednosti príslušníkov domácnosti za škodu vzniknutú inému. Do zodpovednosti za škodu patrí aj ujma, či už majetková, alebo ujma na zdraví, ktorú spôsobil pes majiteľa domu inej osobe napríklad uhryznutím. V takom prípade má poškodený nárok žiadať od majiteľa náhradu škody za liečenie, prípadne trvalé následky na zdraví,“ uviedla pre Piešťanský týždeň hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová.
Plochy pre voľný pohyb psov v Piešťanoch:
■ A. Trajan (za OD Kaufland)
■ A. Trajan (oproti činžiaku na Ul. E. F. Scherera č. 2)
■ A. Trajan (Malá vrbina, smer poliklinika)
■ Studená ulica (val popri potoku Dubová)
■ Bodona (strana Lido – chodník popri Váhu)

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda