Blog Lívie Gažovej:

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. septembra 2014, 08:35
  • Autor:lg

V cudzokrajných, dokonca aj českých médiách dostáva architektúra veľa priestoru. V hlavných správach sa rozpráva o návrhoch, odborné články o plánovaní sa objavujú bežne v novinách, architekti aj urbanisti sú známi a vážení ľudia. Nie je výnimkou, že sa vyskytujú v diskusiách, ich názor je rešpektovaný, nie sú anonymní a ich stavby sú populárne. Neviem, či by si v tejto minúte vedel niekto spomenúť na meno aspoň jedného slovenského architekta, tobôž architektky.

Odborníkov často vidno aj na obrazovkách, ale inak ako s čarovnými vizualizáciami v tablete, ktorými ohurujú účinkujúcich v televíznych šou. Nerobia len premeny interiérov na barbie, vojenské, baseballové či iné témy, ako si nakážu rozmaznané detiská v Amerike.

To u nás je situácia iná. Bežní ľudia sú ešte stále presvedčení, že najať si architekta je zbytočný luxus a buržoázny prežitok. Skoro každý Slovák si je istý svojím staviteľským talentom a rola architekta, murára, projektanta aj dodávateľa mu nerobí žiaden problém. Čo už ale vytvára problém, je situácia, keď sa takto, bez oslovenia architekta, stavia za verejné peniaze (pritom projektant nie je architekt). A úplne najhoršia kombinácia – eurofondy, nedostatok času a projekt, ktorý sa prisnil starostovi deň vopred.

Ak sa aj nájdu odvážlivci s malou gurážou na svojpomocnú stavbu, ktorí si prídu po radu, odmenu za služby architekta sa snažia zjednať na najnižšiu možnú hodnotu. Duševná práca sa totiž na Slovensku málo cení. Či už ide o grafiku, dizajn, literatúru alebo architektúru.

Pritom práve architekt môže šporovlivým Slovákom pomôcť ušetriť. Rozhovorom im môže vyhovoriť nerozumné požiadavky a zracionalizovať ich predstavu o bývaní. Vybrať kvalitné materiály a postupy, ktoré z dlhodobého hľadiska ušetria kopu peňazí, nehovoriac o tom, že dom vám celé týždne šije úplne na mieru. Kto by si to na nejaký čas skúsil, pochopil by náročnosť a zodpovednosť tejto práce.

A ešte dodatok: So zdravotnými problémami idete za lekárom a nikdy by vám nenapadlo robiť si operáciu sami. Aj lieky si dáte namiešať na to študovaným človekom. Obhajuje vás právnik, pod autom leží automechanik. Prečo sa teda o tom, kde budete niekoľko generácií bývať, neporadíte tiež s odborníkom?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava