Moravcová odovzdala svoje skúsenosti už 700 deťom

  • Plávanie / Šport
  • 27. augusta 2014, 14:59
  • Autor:ts LPKMM

Počas piatich ročníkov Letného plaveckého kempu Martiny Moravcovej pomohla naša najlepšia plavkyňa zdokonaliť sa už 700 plaveckým nádejam. V tomto roku sa piešťanského kempu zúčastnilo 164 detí, z toho dve tretiny tvorili dievčatá. Až 42 detí nemuselo za kemp platiť, pretože ich podporila Nadácia Poštovej banky.

M. Moravcová každý rok venuje tri týždne svojho voľného času mladým nádejam. Od rána do večera s nimi trénuje, preberá správne techniky plávania či stravovací režim. „Aj tento rok bolo naším cieľom odovzdať deťom odborné plavecké vedomosti, na ktorých môžu ďalej budovať a rozvíjať svoj talent a ktoré si odnesú do celej sezóny. Naučili sme ich nové cvičenia, odstraňovali sme technické nedostatky ich štýlu a skúmali techniku svetových plavcov na videách. Beseda s doktorom a bývalým plavcom Igorom Bukovským zasa zlepšila ich vedomosti v oblasti výživy a regenerácie,“ približuje M. Moravcová.
Kemp prebiehal v troch turnusoch od 29. júla do 21. augusta. Prvý týždeň bol určený pre 10- a 11-ročné deti. „Záujem o kemp v tejto kategórii bol taký silný, že sme museli rozširovať kapacity. Mali sme tu až 66 plavcov,“ spresňuje plavkyňa. V druhom turnuse absolvovalo kemp 51 detí vo veku 12 a 13 rokov a v treťom 47 mladých 14-16-ročných nádejí. Skutočnosť, že kemp je veľmi obľúbený, dokazuje počet detí, ktoré sa doň vrátili opakovane – takých bolo 70, teda takmer polovica. Zaujímavosťou je, že Martina okrem trénera robí počas kempu aj kamarátku, bútľavú vŕbu a občas aj mamu. Veď najmladší účastníci majú sotva 10 rokov.
Za päť rokov existovania sa kempu zúčastnilo viac ako 700 detí. Nadácia Poštovej banky každoročne podporuje 42 mladých plavcov, z toho 36 na základe celoročných výsledkov a šesť na základe Divokej karty. Tá je určená pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Deti si Divokú kartu museli zaslúžiť, zavážila nielen esej od samotného plavca, ale aj referencie od triedneho učiteľa i trénera.
„Viacerí absolventi nášho kempu sa dokázali presadiť v silnej konkurencii európskych plavcov, to dokazuje, že práca s deťmi má zmysel. Nastávajúcim hviezdičkám sa snažím pomôcť v ich rozvíjajúcej sa kariére, na ktorej prahu sa zatiaľ iba nachádzajú,“ hovorí Martina. Okrem nej sa deťom počas kempu venuje ďalších päť skúsených trénerov. Nejde o žiadnu odpočinkovú prázdninovú zábavku, deti majú od siedmej ráno do pol desiatej večer poriadne nabitý program. Ale nežijú len plávaním. Aj malí športovci totiž potrebujú zrelaxovať a vypnúť. Preto sa i tento rok mohli odreagovať pri pilatese, bowlingu a ďalších voľnočasových aktivitách.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 26. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián