Chia dodajú energiu a pomôžu pri chudnutí

  • Spravodajstvo
  • 27. augusta 2014, 14:40
  • Autor:pr

Chia sú semienka hispánskej šalvie (Salvia hispanica). O pozitívnych účinkoch semienok vedeli už starí Aztékovia, Mayovia a ostatní obyvatelia Latinskej a Strednej Ameriky.

Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach a pestovanie je pomerne náročné. Nepoužívajú sa však žiadne chemické prípravky, ide o čistú prírodnú bio potravinu.
Semienka obsahujú päťkrát viac vápnika ako mlieko, preto ich môžete použiť ako prevenciu pred osteoporózou. Majú vysoký obsah bielkovín, draslíka, antioxidantov a železa. Sú významným zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, vlákniny a vitamínov skupiny B.
Semienka Chia podporujú zdravé srdce a cievny systém, upravujú krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu, stabilizujú hladinu cukru v krvi, dodávajú telu energiu, pomáhajú pri chudnutí a detoxikujú organizmus. Značný podiel vlákniny pomáha pri zápche a čistení čriev. Hovorí sa im aj „energetické semienka“, uvoľňujú totiž energiu počas celého dňa. Sú vhodné pre ľudí, ktorí majú zvýšenú fyzickú alebo psychickú námahu.
Ako Chia semienka pripraviť a použiť? Ak chcete pomôcť pri chudnutí, namočte dve čajové lyžičky do dvoch decilitrov vody, nechajte 10-15 minút napučať a vypite. Okrem toho, že dodáte telu energiu, zaplníte obsah žalúdka. Potom si dajte už len ľahšie raňajky. Ďalej je možné semienka použiť nenamočené do šalátov, kaší, vločiek, či posypať na hotové jedlá z ryže, cestovín a podobne.

Chia semienka môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou výživou

„Moja špajza“
, Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom pri parku)

tel. 0948/102 199, www.facebook.com/mojaspajza

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard