Lúčnica – Vetrík veje

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. augusta 2014, 09:15
  • Autor:ts DU

Pozývame vás na vystúpenie ľudovej hudby a speváckej skupiny Umeleckého súboru Lúčnica. Predstavenie sa uskutoční dňa 30. augusta o 19.00 hod v Dome umenia v Piešťanoch.

Koncertný program Umeleckého súboru Lúčnica „Vetrík veje“ je novým projektom ľudovej hudby a speváckej skupiny súboru, v ktorom sa po prvý raz v jeho bohatej, vyše 66 ročnej histórii, predstavujú na pódiu sólovo tieto dve umelecké zložky. Okrem domácich autorov, Petra Parničana a Vladimíra Homolu, do nového programu prispeli hudobnými spracovaniami aj hostia Štefan Molota, Ján Gréner, Stanislav Palúch a Peter Michalovič. Týchto významných slovenských hudobníkov – inštrumentalistov a upravovateľov slovenskej ľudovej piesne – si súbor prizval na spoluprácu na základe mnohých úspešných projektov už z minulých rokov. Pri tvorbe dramaturgie bol dôraz kladený na výber hudobných tém a piesní tých regiónov, ktoré v Lúčnici ešte v takomto obsadení neboli spracované, alebo doteraz nemali ani v tanečno-hudobných programoch výraznejšie zastúpenie. Ide najmä o Záhorie, Kysuce, Hont, Liptov, Gemer a časť Zemplína. Zvukovo farebné je aj inštrumentálne obsadenie orchestra, ktorého šiesti hudobníci popri svojich hlavných hudobných nástrojoch hrajú aj na píšťalky, bicie a dokonca v niektorých skladbách aj spievajú spolu s dievčenskou speváckou skupinou. Táto variabilnosť akcentuje originálnu rôznorodosť a navodzuje zmeny pocitov a nálad pre poslucháča, ktorý tak môže vychutnať každý detail kompozične prepracovaných a technicky náročných hudobných spracovaní. Popri inštrumentálne i vokálne virtuóznych skladbách, kde zvukovo dominujú vypäté husľové sóla primáša, sú do programu zaradené i nádherné balady, piesne so silným melodickým nábojom, vokálne číslo sprevádzané zvukom píšťalky, či efektné cimbalové sólo. Ambíciou tohto programu je predstaviť divákom bohatstvo slovenskej tradičnej kultúry a široké možnosti jej variabilného hudobného a vokálneho spracovania. Historicky prvé samostatné vystúpenie ľudovej hudby a speváckej skupiny Lúčnice a nevyčerpateľné bohatstvo slovenského folklóru sú na to jedinečnou príležitosťou.
Umelecký vedúci: Martin Sleziak


Vstupné: 10 €.-

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila