Amarant – bez lepku a plný bielkovín

  • Spravodajstvo
  • 14. augusta 2014, 08:35
  • Autor:pr

Domovom amarantu alebo láskavca je Južná Amerika, kde sa začal pestovať už pred 8000 rokmi. Patrí medzi nepravé obilniny a z rastliny sa zberá zrno.

Zo všetkých obilnín sa môže pochváliť najvyšším obsahom bielkovín. Je zdrojom lysínu, čo je cenná esenciálna aminokyselina. Tá podporuje tvorbu mozgových buniek a duševný vývoj, preto je vhodná aj pre deti. Amarant je bohatý na minerály – železo, vápnik, horčík a kyselinu listovú. Z vitamínov obsahuje C, B a E. Má veľa vlákniny a je zdrojom rutínu, podobne ako pohánka. Rutín je látka, ktorá sa stará o naše cievy.
Amarant znižuje cholesterol a pravidelnou konzumáciou predchádzate civilizačným ochoreniam vrátane rakoviny. Dobrú správu máme aj pre diabetikov a tých, čo chcú schudnúť, pretože neobsahuje jednoduché cukry a má nízky glykemický index. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny, ktorá napomáha prečisťovaniu organizmu, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. Pomáha pri prevencii a liečbe zápchy.
Celiatici túto plodinu určite poznajú, pretože neobsahuje lepok. Avšak príliš veľa lepku škodí aj nám, ktorí celiakiou netrpíme. Lepok totiž zahlieňuje organizmus a môže spôsobovať bolesti kĺbov, hlavy alebo kožné problémy.
Amarant môžete nájsť v obchodoch zdravej výživy ako zrno, múku, vločky a aj výrobky z neho – tyčinky, chrumky, piškóty, krehké chlebíky či sladkosti.
Produkty z amarantu môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou výživou
„Moja špajza“, Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom pri parku)
tel. 0948/102 199, www.facebook.com/mojaspajza

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda