Na Krajinskom moste pracovalo dennodenne 400 ľudí

  • Spravodajstvo
  • 13. augusta 2014, 14:38
  • Autor:jk

Krajinský most a jeho rekonštrukcia sa stala v Piešťanoch letnou témou číslo jedna. Obyvatelia i mestskí poslanci kritizujú pomalosť vykonávaných prác, vyšší územný celok Trnavský samosprávny kraj zase stále opakuje jeden argument – opravy pokračujú podľa naplánovaného harmonogramu. Ako to všetko dopadne, ukáže čas. Ten dávnejší je už neodškriepiteľnou súčasťou histórie. V dobovej kronike mesta sme pre vás vypátrali zopár zaujímavostí.

Kolonádový most svojmu osudu však neunikol. Len o jeden deň neskôr po detonácii zostal v troskách nielen on, ale poškodené boli aj okolité vily. Na mušku ustupujúcej armády sa dostal poštový úrad, automatická telefónna ústredňa, kasárenské budovy, letisko a pravdaže Krajinský most. Nemci ho vyhodili do povetria v noci z 3. na 4. apríla.
Oslobodzujúca armáda bola expresne rýchla a 5. apríla sa pustila do opravy Krajinského mosta a ešte v ten deň urobila na ňom lávku pre peších. Prácu si vzali pod patronát odborné veliteľské oddiely Červenej armády. „Spoluúčasť“ miestneho obyvateľstva bola povinná – vo dne na moste pracovalo 400 chlapov, v noci polovica.

Vyberáme z článku uverejneného v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 12. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina