Najväčšie hokejové talenty sa predvedú v Piešťanoch

  • Hokej / Šport
  • 11. augusta 2014, 08:38
  • Autor:T. Horký/ J. Vrábel

Od pondelka 11. augusta opäť po roku v Piešťanoch a Břeclavi predvedú svoje hokejové umenie mladé nádeje svetovej elity do osemnásť rokov na ďalšom ročníku Memoriáli Ivana Hlinku. V piešťanskej skupine budú hrať tímy Slovenska, Kanady, Švédska a Švajčiarska. Vo výbere domácej reprezentácie bude hrať aj odchovanec piešťanského hokeja Simon Šefčík.

Memoriál Ivana Hlinku je tradične veľmi dobre obsadeným turnajom reprezentácii do 18 rokov a taktiež je pod veľkým drobnohľadom rôznych skautov, agentov a manažérov. Je známe, že turnaj je kvalitnejšie obsadený, ako majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie, pretože sa ho zúčastňujú reprezentačné tímy v plnom zložení, nakoľko v čase MS je v plnom prúde play-off zámorských mládežníckych súťaží.
Turnaja sa v minulosti zúčastnilo kvantum terajších hviezd NHL, ako napríklad Alexander Ovečkin, Steven Stamkos, Sidney Crosby a ďalší. Aj tento rok bude v Piešťanoch k videniu veľa talentovaných hokejistov, o ktorých zrejme budeme v budúcnosti počuť. Do Piešťan síce nepricestoval Kanaďan Connor McDavid, pravdepodobne budúcoročná jednotka draftu NHL, ktorý sa pripravuje s reprezentáciou do 20 rokov, no vo výbere javorových listov sa treba zamerať na Mathewa Barzala, Travisa Konecneho a Dylana Stroma. Zaujímavým hráčom výberu je aj Adam Musil. Hokejovým fanúšikom je meno Musil dobre známe, pretože Adamov otec je bývalý vynikajúci obranca československej reprezentácie František Musil, brat David je draftovaný Edmontonom oilers a jeho starý otec je legendárny český hokejista Jaroslav Holík. Najmladší z hokejovej rodiny, sa však rozhodol reprezentovať Kanadu. Vo Švédskom výbere by mali vyčnievať obrancovia Oliver Kylington a Gabriel Karlsson a útočníci Jonathan Dahlén, Rasmus Asplund či Carl Grundström. V Slovenskom výbere nie je žiadna veľká hviezda, no piešťanský fanúšik môže sledovať obrancu Simona Šefčíka, odchovanca piešťanského hokeja, ktorý v súčasnosti hrá za juniorku Dukly Trenčín.
V piešťanskej skupine budú od pondelka do stredy hrať tímy Slovenska, Kanady, Švédska a Švajčiarska. V Břeclavi sa o postup do vyraďovacej časti pobije Rusko, USA, Fínsko a Česká republika. V piatok sú na programe súboje o umiestnenie a semifinále, v sobotu finále a zápas o tretie miesto. O tom, ktoré stretnutia sa odohrajú v Piešťanoch ešte nie je rozhodnuté.   
Hlavnej časti turnaja predchádzali  dva sobotné prípravný zápasy. V Piešťanoch sa spolu stretli reprezentácie Slovenska a USA. Američania slovenských reprezentantov zdolali vysoko 8:3. V Břeclavi sa predstavili hráči Česka proti Kanade a výber javorových listov zvíťazil 7:5.
Turnaj datuje svoju históriu od roku 1997,  kedy sa turnaj hral v Jihlave, Žďári nad Sázavou a Znojme. Predtým sa augustový turnaj 18-ročných volal Pacific Cup, resp. Nations Cup (hral sa v rokoch 1991-96 v Japonsku, resp. raz v Mexiku). V roku 1998 sa turnaj uskutočnil v Bratislave a od  roku 2002 sa o organizáciu podujatia starajú dve hokejové federácie – slovenská a česká. Dejiskami turnaja sú mestá – Piešťany a Břeclav.
Ak by sa počítal seriál od roku 1997, tak tento  rok sa uskutoční 18. ročník, ak od roku 2002, kedy sa na organizácii podieľajú dve federácie, tak je to 13. ročník. Suverénnym zatiaľ pätnásť násobným víťazom je Kanada, po jedenkrát zvíťazili USA (2003) a Švédsko (2007). Slovenský reprezentanti doposiaľ získali len dvakrát tretie miesto v rokoch 1997 a 1998.

Program Memoriálu Ivana Hlinku v Piešťanoch:

Pondelok: Švajčiarsko – Kanada (14.00), Slovensko – Švédsko (17.30)

Utorok: Kanada – Švédsko (14.00), Slovensko – Švajčiarsko (17.30)

Streda: Švédsko – Švajčiarsko (14.00), Slovensko – Kanada (17.30)

Piatok: o umiestnenie (14.00) semifinále (17.30)

Sobota: (finále alebo o 3. miesto 15.00)

Nominácia Slovenska: Andrej Hatala, Marek Hecl, Boris Sádecký, Simon Šefčík (všetci Dukla Trenčín), Jakub Nemec, Patrik Oško, Miroslav Struška, Lukáš Žiak (všetci MHK 32 L. Mikuláš), Martin Andrisík, Peter Valent (všetci HC´05 B. Bystrica), Radovan Bondra, Patrik Kolesár, Vojtech Zeleňák (všetci HC Košice), Marek Sloboda, Matej Tomek (obaja ŠHK KŠK Bratislava), Peter Horváth (P.H.K Prešov), Andrej Vadovič (HC Slovan Bratislava), Vladimír Cibulka (HK Ružinov 99 Bratislava), Dominik Trška (MHK Dubnica nad Váhom), Denis Pätoprstý (HC Topoľčany), Adam Húska (HKM Zvolen), Mário Grman (Red Deer Rebels/Kan.), Michal Roman (Třinec/ČR), Filip Lešťan (Lulea/Švéd.).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia