Martin Uherek Quartet

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. augusta 2014, 10:49
  • Autor:IJP/http://martinuherek.com/projects/martin-uherek-quartet

Sériu augustových koncertov odštartuje už dnes o 20,00 h na terase Kursalonu Martin Uherek Quartet.

Jazzová formácia Martin Uherek Quartet vznikla začiatkom roka 2008, ako skupina nádejných mladých muzikantov, zhromažďujúcich sa okolo významného slovenského jazzového muzikanta a pedagóga Klaudia Kováča, v Banskej Bystrici. Nástrojové zloženie zoskupenia bolo spočiatku nasledovné: saxofón – Martin Uherek, gitara – Peter Palaj, kontrabas – Róbert Ragan Jr., bicie – Pavol Blaho. Neskôr sa v kvartete vystriedali viacerí členovia, pričom Petra Palaja vymenil Jakub Tököly – klavír a bubenícku stoličku obsadil Tomáš Stacha. Čoskoro opäť prišli malé zmeny a obsadenie, ktoré je aktuálne v súčasnosti, pozostáva z nasledovných členov:
saxofón – Martin Uherek
klavír – Jakub Tököly     /    gitara – Peter Palaj („kvadrilógy“)
kontrabas – Peter Korman     /    kontrabas – Róbert Ragan Jr. („kvadrilógy“)
bicie – Pavol Blaho         /    bicie – Samuel Juráš („kvadrilógy“)

Od svojho vzniku má kvartet za sebou početné vystúpenia na podujatiach rôzneho druhu – klubové hrania, recepcie pre rôzne organizácie, koncerty, vystúpenia na festivaloch, napríklad United Europe Jazz Festival, kde medzi inými vystupoval aj svetoznámy švédsky gitarista Ulf Wakenius, ktorý bol 10-ročným spoluhráčom famózneho jazzového klaviristu Oscara Petersona. Kapela má za sebou mnohé vystúpenia a koncerty na Slovensku a zúčastnila sa aj festivalov v zahraničí (PL, HU).
Martin Uherek Quartet má za sebou účasť na medzinárodnej súťaži v Poľskom Tarnowe koncom roka 2008, kde toto zoskupenie získalo 2. miesto v mladšej kategórii. Kvartet sa taktiež stal laureátom slovenskej súťaže Jazzové Vianoce 2008, kde získal ocenenie za štýlovú interpretáciu jazzovej tradície. Na obidvoch súťažiach členovia kapely získali viaceré ocenenia aj za sólistické výkony. Tak isto sa niektorí členovia kapely zúčastnili aj súťaže Nové tváre slovenského jazzu v roku 2010, kde dostali cenu za presvedčivé inštrumentálne výkony v jazzovom duchu, s komentárom poroty: „Hudba skupiny odráža úctu k bebopovej džezovej tradícii a jej jazyk je veľmi presvedčivý.“

Zoskupenie Martin Uherek Quartet je už pomerne ustáleným a známym menom a je považované za novú mladú jazzovú generáciu. Jeho členovia sa už vo svojom mladom veku môžu pýšiť spoluprácou s viacerými poprednými slovenskými jazzovými hudobníkmi, doma aj v zahraničí. Často krát dochádza aj ku vystúpeniam rôznych kombinácií členov kvarteta s inými hudobníkmi, prípadne len v triových obsadeniach.
V súčasnosti sa najčastejšie objavujú na pódiu ako house kapela v banskobystrickom Jazz klube 12, so svojimi pravidelnými utorkovými jam sessions.

Repertoár jadra kvartetu je široký, opierajúci sa najmä o ortodoxnú jazzovú tradíciu, založený na swingu a bebope, jazzovej hudbe 30. – 50. rokov minulého storočia.

Zároveň kapela propaguje najnovší projekt, ktorý sa sústredí na interpretáciu hudby prelomového klaviristu Thelonia Monka (jeden z najväčších novátorov bebopu a jazzu vôbec), s názvom „Martin Uherek Quartet – kvadrilógy“, hudobné rozhovory štyroch muzikantov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida