Piešťany chystajú rekonštrukciu verejného osvetlenia i opravu školskej strechy

  • Spravodajstvo
  • 31. júla 2014, 10:51
  • Autor:MsÚ

Kolotoč investičných akcií, financovaných priamo z rozpočtu Mesta Piešťany alebo prostredníctvom fondov Európskej únie, ktoré po uvedení do života skvalitnia existenciu miestnym obyvateľom, sa stále naplno točí. Aj keď prioritou samosprávy v tomto období je rekonštrukcia miestnych komunikácií, nezabúda sa napríklad ani na verejné osvetlenie alebo školské zariadenia. Dnes si priblížime dva chystané projekty.

Súčasná sústava verejného osvetlenia na uliciach Royova, Kalinčiakova, Winterova, Kukučínova, Poštová, Železničná, Staničná (vnútroblok) a Ulici A. Hlinku pozostáva zo 108 svetelných bodov. Systém je v nevyhovujúcom stave so slabým výkonom a finančne náročnou údržbou. Samotné svietidlá sú zastarané, poškodené a nedosahujú dnes požadovaný štandard kvality. Verejné osvetlenie je nainštalované na oceľových stožiaroch, pochádzajúcich zo 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia.

Zmenu sa podarí dosiahnuť prostredníctvom nenávratného finančného príspevku, ktoré Mesto Piešťany získalo úspešne podaným projektom v rámci operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast na Sekciu štrukturálnych fondov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. „Zavedenie moderného systému verejného osvetlenia bude mať pozitívny vplyv na zvýšenie pasívnej bezpečnosti občanov, elimináciu vandalizmu, rast atraktivity prostredia vylepšením estetického vzhľadu ulíc a zníženie tvorby CO2 za rok o viac ako 10 ton, čím sa zredukujú emisie skleníkových plynov zo svetelných zdrojov a zvýši kvalita životného prostredia. Mesto Piešťany každoročne ušetrí peniaze, ktoré využije na financovanie ďalších činností,“ vyjadrila sa Jana Hlaváčová z referátu stratégie mesta po získaní účelovo viazaného nenávratného finančného príspevku.

Februárová elektronická aukcia určila za dodávateľa rekonštrukcie verejného osvetlenia bratislavskú spoločnosť Venimex Slovakia. Najlepšie sa vyrovnala s nástrahami zadania stavebných prác, ktorých výsledkom má byť nových 111 svetelných bodov i s celkovou cenou rekonštrukcie, ktorú ponúkla zrealizovať za 147 000 eur. „Od dodávateľa sme požadovali zabezpečenie modernej, spoľahlivej a energeticky nenáročnej osvetľovacej sústavy vyhovujúcej platným normám, zníženie energetickej náročnosti verejného osvetlenia a úsporu prevádzkových nákladov a nákladov na údržbu celej novej svetelnej sústavy,“ vysvetľuje pozitíva rekonštrukčných prác vedúci referátu majetku mesta Igor Kováč.

Mesto Piešťany a Venimex Slovakia po viacmesačných rokovaniach dospeli k dohode a podpísali zmluvu o dielo, ktorá sa 30.7. oficiálnym zverejnením stala právoplatnou. V súčasnosti obe zmluvné strany začínajú rokovania, potrebné k tomu, aby dodávateľ mohol prevziať stavenisko. Podľa I. Kováča sa úvodné stretnutie uskutoční v priebehu budúceho týždňa. Po prevzatí staveniska začne plynúť polročná lehota, ktorú má bratislavská spoločnosť zmluvne stanovenú na vykonanie všetkých prác.

Druhý projekt, ktorý chceme stručne predstaviť, je plne financovaný z vlastných rozpočtových mestských zdrojov a jeho realizácia potrvá mesiac, počnúc prvými augustovými dňami, aby bola ukončená s príchodom nového školského roka. Ide totiž o rekonštrukciu strechy budovy Základnej umeleckej školy na Štúrovej ul.

Za elektronickou aukciou vysúťažených 23 000 eur dodávateľ najprv odstráni jestvujúcu krytinu, protisnehové zábrany a hromozvod. Potom príde na rad nové latovanie, položenie krytín z farebne upravovaných plechov, spätná montáž hromozvodu, montáže dažďových žľabov a zvodov, osadenie protisnehových zábran a dodávky revíznej správy. No a potom už bude september a pod opravenú strechu zasadnú mladé talenty, aby sa zdokonaľovali vo vybraných umeleckých odboroch.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel