D. Lopašov – futbal: Minulá sezóna bola jednou z najvydarenejších

  • Šport / Futbal
  • 31. júla 2014, 08:25
  • Autor:T. Horký/www.obeclopasov.sk, www.tjdolnylopasov.webnode.sk

Šport v obci Dolný Lopašov sa sústreďuje najmä na futbal, no svoje zastúpenie tu má aj stolný tenis, turistika a mariáš. Najväčšiu radosť robí obyvateľom obce hlavne futbal. Miestni futbalisti prežili vydarenú minulú sezónu, keď skončili na druhom mieste oblastnej súťaže, a na tento výsledok chcú nadviazať aj v nasledujúcom ročníku. Mládež sa sústreďuje taktiež najmä okolo futbalu a obecný klub TJ Dolný Lopašov má aj družstvá žiakov a dorastu.

Počas roka je hlavným športovým lákadlom v obci jednoznačne futbal. V tomto roku oslavuje obecná Telovýchovná jednota 60. výročie svojho založenia. Hlavnú časť osláv, ktoré sa konali pred dvomi týždňami, tvorili dve vydarené športovo-kultúrne popoludnia. Žiaci a dorastenci D. Lopašova odohrali zápasy so súpermi z Vrbového a Krakovian. Zlatým klincom programu bolo kvalitné stretnutie dospelých proti Trebaticiam s úspešným výsledkom 2:1 pre domácich.
Futbalisti TJ si v súťažiach počínajú veľmi dobre. V nedávno skončenej sezóne obsadili v oblastnej súťaži vynikajúce druhé miesto a so svojimi dojmami z uplynulej sezóny sa podelil člen vedenia klubu Miroslav Kabela: „Uplynulá sezóna z pohľadu účinkovania mužstva mužov patrila k najúspešnejším za posledných možno aj 30 rokov, čo sa týka predvádzaných výkonov celého tímu na ihrisku, ako aj z pohľadu konečného umiestnenia. Pritom sme sezónu nezačali najlepšie – po výhre v úvodnom kole vo Veselom sme v troch domácich zápasoch s mužstvami zo stredu tabuľky po slabších výkonoch iba remizovali. Chýbalo sebavedomie i herná pohoda, radosť z futbalu. Podľa môjho názoru sa všetko otočilo asi v polovici jesennej časti v Trakoviciach. Na zápas sa zišlo horko-ťažko 11 hráčov, ďalší sa bez vysvetlenia nedostavili. Po tomto stretnutí, ktoré sme po dobrom výkone tesne prehrali, sme si spolu s trénerom a všetkými hráčmi sadli a vysvetlili niektoré problematické veci. Vzťahy v mužstve sa vyčistili a výsledkom bola 16-zápasová séria bez prehry a predvádzaný útočný futbal doma i vonku s veľkým počtom strelených gólov. Jarnú sériu bez prehry nám pokazil len postupujúci Červeník po výsledku 1:2, aj to v zápase, v ktorom sme boli o niečo lepší, len šťastie stálo na strane súpera. Osobitne nás teší, že tieto výsledky a predvádzaná hra prilákali veľa našich fanúšikov, vďaka tomu máme i na ihriskách súperov v podstate domáce prostredie.“ Sezóna 2014/2015 štartuje už v nedeľu 3. augusta a v klube budú chcieť nadviazať na výkony z minulej. Tomu aj prispôsobili prípravné obdobie, keď sa poctivo chystali na nasledujúci ročník. Ako tvrdí M. Kabela, výraznejšie zmeny v kádri nechystajú: „Myslím si, že v uplynulej sezóne sa už prejavila koncepčná práca trénera Miloša Holána. Pôsobí u nás jeden a pol roka a v tomto zložení chceme pokračovať naďalej. Mužstvo je veľmi dobre zložené vekovo aj typovo, máme väčšinu mladých hráčov, ktorých dobre dopĺňajú niektorí skúsenejší. Väčšina sú naši odchovanci, piatich máme na dlhodobejšom hosťovaní. Nesnažíme sa nikoho lanáriť ani nemáme možnosti na nejaké finančné motivácie pre hráčov zvonka. Sme však radi, že tí hráči, ktorí z rôznych dôvodov prejavili záujem hrať futbal u nás, sú spokojní – či už je to kvôli kolektívu, podmienkam, alebo fanúšikom.
V ďalšej sezóne neočakávame väčšie zmeny v kádri. Z hosťovania (V. Orvište) sa vráti E. Špernoga, chceme vybaviť hosťovanie T. Otajoviča, ktorý hrával za náš dorast, na odchode do Malženíc je predbežne P. Hornák.
V prvom rade chceme i naďalej hrať atraktívny útočný futbal a pohybovať sa na popredných miestach tabuľky.“

Viesť športový klub v dnešnej dobe nie je najjednoduchšie, no v Dolnom Lopašove sa im zatiaľ darí držať klub stabilizovaný, aj keď financií nikdy nie je dosť. „Najväčší príspevok do nášho rozpočtu je zo strany obce. Výrazne, hlavne materiálne, nám pomáha aj Poľnohospodárske družstvo Dolný Lopašov. Veľkej pomoci zo strany PD sa nám dostáva aj pri organizovaní a zabezpečení pobytu našich priateľov z chorvátskeho mestečka Ilok, ktorých dorastenecké mužstvo sa už šiestykrát zúčastní na našom turnaji O pohár predsedu PD Dolný Lopašov. Ďalšie prostriedky sa nám zatiaľ darí získavať aj vďaka obetavosti niektorých členov TJ, hráčov a sympatizantov, ktorí sa podieľajú na organizovaní kultúrno-spoločenských podujatí v obci, hodových zábav a podobne. Všetkým podporovateľom športu patrí veľká vďaka,“ povedal M. Kabela.
Za spomenutie stojí i zaujímavá internetová a facebooková stránka TJ. Klub vydáva aj bulletiny vychádzajúce každé dva týždne, za ktorými stoja stále aktívni hráči Milan Kubiš a Tomáš Zemko.
Okrem futbalu funguje v obci aj Turistické združenie Dolný Lopašov, ktoré je aktívne už 20 rokov. Turisti sú počas roka pravidelne absolvujú rôzne výlety, pochody a výstupy. Svojich nadšencov má aj stolný tenis. Hoci stolnotenisti už súťaž nehrávajú, v súčasnosti každoročne organizujú turnaje pre žiakov, turnaj o pohár starostu obce a taktiež aj interligu medzi zloženými jednotlivými družstvami, ktorá sa hráva v zimných mesiacoch v priestoroch kultúrneho domu. Taktiež sa tu stretávajú vášniví hráči kariet, ktorí sa združujú v mariášovom klube a pravidelne sa zúčastňujú turnajov.

Viac o mládeži a histórii športu v Dolnom Lopašove sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 29. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana