Zákonom chránená Slovenská inšpekcia životného prostredia

  • Spravodajstvo
  • 29. júla 2014, 14:10
  • Autor:vd

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) chráni životné prostredie na Slovensku. Jej pracovníci skúmajú a preverujú, či ovzdušie, voda, zdravie ľudí aj zvierat, pôda, stromy, ale i pohoda bývania je na takej úrovni, akú určuje zákon. Ten by mal chrániť ekosystém. Mal. A chráni? Nepochybujeme, že áno. Hovorca SIŽP Michal Štefánek nám však na zásadné otázky odpovedal vyhýbavo.

► Čo v praxi znamená pojem integrované povolenie v súvislosti s prevádzkou Úprava pletenín poťahov na matrace a ich konfekcia spoločnosti Bodet & Horst mattress ticking Verwaltungs (B&H). Aký to bude mať dosah na čistotu ovzdušia vo Vrbovom?
– Integrované povolenie je definované v zákone o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia (IPKZ). Je to rozhodnutie, ktoré oprávňuje prevádzkovateľa a určuje podmienky na vykonávanie činností v prevádzke alebo jej časti. Vydáva sa namiesto rozhodnutí a súhlasov vydávaných podľa osobitných predpisov v oblasti životného prostredia, ochrany verejného zdravia, v oblasti poľnohospodárstva, v oblasti veterinárnej ochrany územia a stavebného povoľovania. V praxi to znamená, že spoločnosť B&H bude mať všetky rozhodnutia a súhlasy vydávané podľa osobitných predpisov v jednom rozhodnutí.
► Ako sa verejnosť prekliká k výzve, ktorá bola zverejnená na webovom sídle inšpekcie? Je to rovnaká výzva ako na webovej stránke mesta Vrbové? A ako sa verejnosť prekliká k žiadosti o vydanie integrovaného povolenia?
– Zverejnenú výzvu na webovom sídle mesta Vrbové a zverejnenú žiadosť možno nájsť na webovej stránke SIŽP. Na hlavnej stránke inšpekcie www.sizp.sk kliknite v ľavom stĺpci na „IPKZ“ – Žiadosti o integrované povolenia – Podané žiadosti. Z ponuky, ktorá sa vám objaví, vyberte Inšpektorát životného prostredia v Bratislave – Odbor integrovaného povoľovania a kontroly. Po kliknutí naň je zoznam podaných žiadostí – tá, ktorá vás zaujíma, je v poradí siedma. Kliknite na Text žiadosti o integrované povolenie a otvorte ho. Na posledných dvoch stranách tejto žiadosti je aj výzva, o ktorú sa zaujímate. Žiadosť zverejnilo aj mesto Vrbové na svojej úradnej tabuli alebo iným v mieste obvyklým spôsobom.
► Vo výzve sa spomína petícia, je teda potrebné spísať petíciu?
– V zmysle § 15 ods. 4 zákona o IPKZ sa verejnosť vyjadruje formou petície, z tohto dôvodu je vo výzve uvedené slovo „petícia“.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 29. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia