Riaditeľ J. Vehovský: Naša firma ovzdušie nepoškodzuje

  • Spravodajstvo
  • 29. júla 2014, 13:45
  • Autor:vd

Tesne pred uzávierkou novín sme sa s riaditeľom spoločnosti Bodet & Horst Jánom Vehovským porozprávali o tom, aké opatrenia spoločnosť chystá na ochranu životného prostredia, vysvetlil nám, prečo zatiaľ nemajú schválené posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Tvrdí, že k poškodzovaniu životného prostredia v ich fabrike nedochádza.

► Kedy ste získali stavebné povolenie na prevádzku Úprava pletenín – poťahov na matrace a ich konfekcia?
– Stavebné povolenie bolo vydané ešte pre firmu Trikota Vrbové v roku 1973, pri rozširovaní výroby boli na ďalšie etapy rozšírenia vydané stavebné povolenia v roku 1979. Firma Bodet & Horst, ktorá odkúpila časť bývalej Trikoty v roku 2005, nevykonávala žiadne stavebné úpravy, zmenila iba technológiu výroby (zrušilo sa farbenie) a využíva iba pranie a bielenie, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu.
► Kedy prebehlo posudzovanie vplyvov na životné prostredie a kto posudzovanie vykonal?
– Firma Bodet & Horst vznikla ešte pred dátumom účinnosti zákona č. 24/2006 Z.z. Toto posudzovanie v zmysle uvedeného zákona bolo potrebné vykonať v rámci stavebného konania iba vo firmách, ktoré sa začali po 1. januári 2006 ešte len stavať.
► Kedy ste zaznamenali prvú sťažnosť na poškodzovanie životného prostredia a kto vám ju napísal?
– Prvú sťažnosť sme riešili v máji 2012 a bola vyvolaná na základe podnetu občanov mesta Vrbové. Túto sťažnosť riešila Slovenská inšpekcia životného prostredia Bratislava, odbor inšpekcie ochrany ovzdušia a Obvodný úrad životného prostredia Piešťany, ktorý nám uložil jedno opatrenie na nápravu, a to upraviť výšku komína od fixačného rámu Icomatex tak, aby bol zabezpečený nerušený transport emisií voľným prúdením a bol zabezpečený dostatočný rozptyl vypúšťaných znečisťujúcich látok pod podmienkou dodržania kvality ovzdušia. V súvislosti s touto úlohou firma Bodet & Horst realizovala zvýšenie všetkých troch komínov z fixačných rámov približne o desať metrov v stanovenom termíne, ktorý bol odsúhlasený obvodným úradom životného prostredia.
► Čo spôsobuje poškodzovanie ovzdušia?
– K tomuto bodu musím uviesť, že prevádzkou našej firmy k poškodzovaniu ovzdušia nedochádza. Do ovzdušia sú vypúšťané emisie, ktorých množstvo je každoročne vypočítané na základe schváleného postupu výpočtu, a emisné limity, ktoré sú určené legislatívnymi predpismi pre oblasť ochrany ovzdušia neprekračujeme. Všetky tieto merania pre nás vykonáva odborná nezávislá certifikovaná firma. Na realizáciu týchto opatrení naša firma vynaložila finančné prostriedky vo výške viac ako stotisíc eur.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 29. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia