Ostrov Mórica Beňovského láka dobrodruhov z celého sveta

  • Spravodajstvo
  • 25. júla 2014, 13:40
  • Autor:ip

Cestovateľ Anton Fiala aj počas cesty po Madagaskare usporiadal výstavu jeho fotografií
Cestovateľ a fotograf Anton Fiala sa do Piešťan pravidelne vracia, aby ľuďom hovoril o svojich dobrodružstvách, ktoré zažil na výletoch. Podelil sa aj o rozprávanie o ceste na ostrov Madagaskar. Ide o miesto so špecifickou faunou a flórou. Dá sa tu napríklad nájsť viac ako 20 druhov lemurov. Dobrodruhov zo Slovenska však asi najviac zaujme pamätník rodáka z Vrbového a kráľa Madagaskaru, Mórica Beňovského.

Štvrtý najväčší ostrov sveta prilákal skupinku siedmich kamarátov, medzi ktorými bol i fotograf A. Fiala. Rozprávanie začal príbehom o M. Beňovskom: „Veľmi som chcel, ale nepodarilo sa mi dostať sa k pomníku Beňovského. Cestoval som s Američanom, Nemcom a Čechmi a tí nevedeli, o kom som to rozprával, a na našej ceste by to bola asi stokilometrová zachádzka. Neboli teda ochotní sa prispôsobiť jednému Slovákovi. Mal som možnosť rozprávať sa s architektmi z Tatranskej Lomnice, ktorí pomník postavili. Tí mi povedali, že pôvodný – maďarský zbúrali a postavili tam náš – slovenský. Z búrania a ďalších prác vydali kalendár, ktorý mám doma.“

Azúrové zákutia Madagaskaru.


Od kráľa Madagaskaru A. Fiala obrátil reč na obyvateľstvo, ktoré si musí dávať pozor hlavne na skorumpovanú políciu. Vraj sa na ostrove spravodlivosti nedovoláte. Dobrodruhovia dokonca pri jednej policajnej kontrole nepochodili ani s dôkazmi v podobe fotografií a videozáznamu. „Obyvatelia cestujú tak, že sa zgrupujú do kolón niekoľkých vozidiel a v takýchto konvojoch idú po nociach. Aj tak ich hliadky stopujú a zarábajú na nich,“ povedal A. Fiala.
Cestovatelia si na 45-dňový pobyt zaobstarali autá, šoférov a, samozrejme, miestnych sprievodcov. Nevyšlo ich to veľmi veľa aj z toho dôvodu, že za mesiac tu obyčajný človek v priemere zarobí 25 eur. Svojich ľudí však zaplatili štedrejšie.
„V aute si všimnete, že krajina Madagaskaru je zvlnená, občas zazriete ker alebo strom. Je tu všadeprítomná erózia a nič – iba polia a pastviny. Miestni krajinu systematicky vypaľujú a premieňajú na hospodársku pôdu. Divočina známa z filmov sa nachádza na ploche zopár národných parkov,“ dodal fotograf.
Medzi najznámejšie a turistami najnavštevovanejšie miesta patrí aleja baobabov – obrovských starých stromov. Počas turistickej sezóny ich ľudia vidia suché, bez listov. A. Fiala mal to šťastie, že túto atrakciu Madagaskaru videl bez záplavy cestovateľov a tiež so zelenými listami v korune. Medzi jeho fotografické úlovky sa dostali aj zamilované baobaby a jeden, ktorý domáci považujú za posvätný.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 22. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana